Connexi Podcast 46: Jakob Lorré (Cyclowax) over de kracht van het doen
De Gentse ondernemer/uitvinder Jakob Lorré had het geluk om van zijn passie zijn beroep te kunnen maken. Als amateurwielrenner bedacht hij een manier om fietskettingen schoon te houden. Zo maakte hij een soort smeermiddel om de ketting te droogwaxen, dé oplossing waarvoor vele wielrenners en mountainbikers Cyclowax dankbaar zijn. In 2011 startte Jakob zijn eerste onderneming, een videobedrijf genaamd Well Played, maar ondertussen is hij dus een nieuwe uitdaging aangegaan. Hij ziet zichzelf eerder als uitvinder dan als ondernemer: “Ik hou ervan om een probleem te detecteren en daarvoor een oplossing te bedenken. Het verlangen om een product steeds te verbeteren en aan te scherpen is bij mij sterk aanwezig.”
Dit zijn de 3 kantelmomenten die hem gemaakt hebben tot de ondernemer die hij vandaag is:
1. Een offerte aan het zwembad
In zijn opstartperiode had Jakob redelijk wat ideeën. Eén ervan was om uitleg te geven over producten of diensten op een leukere manier. Hij zou de zaken verdelen in topics met telkens een korte video erbij. Het businessplan was gemaakt, maar hij moest zijn idee nog verkocht krijgen… Tijdens een vakantie vond hij uiteindelijk de moed om feedback te vragen aan een ondernemer pur sang. Die reageerde prompt zeer positief, tot Jakobs genoegen. “Dat was de spreekwoordelijke schop onder mijn kont die ik nodig had om mijn woorden op papier om te zetten in realiteit. Gewoon doen is enorm krachtig en kan veel in beweging zetten.” De eerste video was direct een succes, waarna er meerdere volgden. Na 5 jaar waren ze in hun sector marktleider in België. Jakob is nog steeds dankbaar voor alles wat hij toen heeft geleerd. “Mijn eerste successen hebben me geholpen om tegenslagen te verwerken. Ik ben ook pas trots op mezelf als ik een traject volledig heb doorlopen en ik alles heb afgerond.” Hij is eerder een denker dan een doener, wat met zijn nieuwsgierigheid te maken heeft. Wanneer hij echter een oplossing bedacht heeft, is de fun eraf en wil hij alweer iets nieuws bedenken.
“Blijf niet te lang vastzitten in de ideeënfase en wees je bewust van de kracht van het gewoon doen.”
2. Van werkgever naar werknemer
“Verhalen delen met anderen is noodzakelijk. Het helpt je om alles terug in perspectief te zien en werkt verruimend.”
Tot in 2016 ging het Well Played voor de wind, maar ze hadden te zwaar geïnvesteerd en te veel medewerkers aangenomen. Hierdoor begonnen ze verlies te maken en waren ze genoodzaakt een investeerder aan te trekken. Dit bracht Jakob in een minderheidspositie. Hij had niet meer de volledige verantwoordelijkheid en gleed in een passievere rol. “Ik zag mijn toegevoegde waarde in het bedrijf niet meer en begon mezelf te verstoppen. Daardoor voelde ik me een slechte werknemer. De coronaperiode was eigenlijk een welkome pauze, aangezien ik mentaal niet meer uitgedaagd werd. Het was allemaal comfortabel maar kleurloos. Daarom heb ik op een bepaald moment beslist om mijn aandelen te verkopen.”
Hoewel hij nog geen concreet plan had, wist hij wel dat hij een kneedbaar product wilde. Toen hij al fietsend besefte dat kennis over drooggewaxte kettingen hier ontbrak, ontstond het idee van een kit voor propere fietskettingen. “Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ben naar Duitsland gegaan om mijn project aan de man te brengen. Ondertussen heb ik mijn eerste levering van gewaxte kettingen ontvangen. Ze verkopen is de volgende fase.” De grootste uitdaging voor de komende maanden is zijn zaak uitbouwen, want hij is opnieuw een starter, die gelooft in de kracht van herkenning en sparren met collega-ondernemers.
3. Het effect van vaderschap
Vader worden heeft voor Jakob een heel groot effect op professioneel vlak. “Het is een cliché, maar alles wordt relatiever. Sinds het vaderschap heb ik een andere tijdsbesteding. Het bedrijf is niet meer mijn kindje, eerder iets wat ik graag doe. Nu komt mijn gezin op de eerste plaats. Ik neem minder risico’s en tijd wordt schaarser, dat besef ik door mijn 2 kinderen.” Zelf wil hij vooral een inspirerende vader zijn en tonen dat er veel mogelijk is. Hij wil zijn kinderen het gevoel geven dat ze opgroeien in een wereld die ze een beetje kunnen kneden. Dit heeft hij zelf meegekregen van thuis uit. “Niet alles is voorgedefinieerd en ze moeten niet het pad bewandelen dat iedereen bewandelt. Ik wil mijn kinderen graag leren dat ze hun eigen pad kunnen maken.” Zijn gezinsleven combineren met het ondernemerschap vormt een mooie uitdaging voor hem.
“Niet alles is voorgedefinieerd en ze moeten niet het pad bewandelen dat iedereen bewandelt. Ik wil mijn kinderen graag leren dat ze hun eigen pad kunnen maken.”
Jakobs ambities liggen torenhoog binnen het kleine segment. Binnen 2 à 3 jaar wil hij van zijn product een standaard maken en deze onderhoudstechniek mee op de kaart helpen zetten. “Het liefst zou ik dit op internationaal niveau willen doen. Mijn droom is om de grootste leverancier te zijn. Cyclowax is hiervoor de ideale aanzet.” Inspiratie haalt hij uit succesverhalen. “Ik hou van verhalen waarin iemand met niets begint en iets opbouwt dat succesvol wordt. Zelf ben ik altijd op zoek naar die kick, dat heb ik nodig. Het gevoel dat anderen mijn inzet waarderen is mijn drijfveer.”
Tot slot geeft hij nog deze boodschap mee aan collega-ondernemers: “Als je een idee hebt, dan zit de kracht in het doen. Blijf niet te lang zitten in de denkfase om je plan te perfectioneren, maak vooral gebruik van de feedback die je krijgt in het werkveld, dat is onbetaalbaar. Blijf ook niet te lang vastzitten om je idee af te schermen, maar werk het uit en kom uit de sleur. Het belangrijkste is doen en doordoen, probeer iets langer door te doen dan je comfortzone je toelaat.”
Benieuwd naar het hele verhaal van Jakob Lorré? Beluister hieronder de podcast: