Connexi Podcast 45: Ilse De Smedt (Com&Co) over gelukkige medewerkers
Ilse De Smedt, Chief van Com&Co, valt niet te temmen. Toen ze nog in loondienst werkte, botste ze al snel tegen een plafond. Op een blauwe maandag kreeg ze er genoeg van en richtte ze haar pijlen op haar eigen succes. De stap van intrapreneurschap naar entrepreneurschap was dus snel gezet. Ze vond een gat in de b2b-markt en deed aan content avant la lettre. Intussen neemt ze zelf een veertigtal medewerkers onder haar vleugels die ze één voor één in hun kracht wil zetten. Want gelukkige medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Hun ambitie? Dé referentie worden wat content betreft.
Volgens De Smedt is ondernemen een goede leerschool om jezelf beter te leren kennen: “Ik heb niet alleen veel geleerd op vlak van business doen en een team leiden, maar ook - en vooral - over mezelf. Als je onderneemt, dan kom je jezelf heel vaak tegen.” Zo leerde ze haar tong zeven keer te draaien alvorens iets te zeggen. Ze draagt haar medewerkers dan ook hoog in het vaandel: “Het feit dat iedereen er graag werkt, lang blijft en ook na de kantooruren afspreekt, geeft me enorm veel voldoening.” Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de onderneemster die zij vandaag is:
1. Een switch in mindset
Na vijf jaar ondernemen kwam De Smedt tot het besef dat haar team misschien wel bepaalde zaken beter deed dan zijzelf. Een eurekamoment, zo blijkt achteraf. “Als startende ondernemer houd je hardnekkig vast aan de gedachte ‘wat je zelf doet, doe je beter’. Het moment dat je dat kan loslaten, is het moment waarop je eigenlijk écht kan ondernemen … en groeien. Tot dan ben je je eigen grootste vijand. Je kan niet groeien als die overtuiging ingeroest zit.” En dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. “Plots kon ik iets veel groter maken dan mezelf.”
“Als startende ondernemer houd je hardnekkig vast aan de gedachte ‘wat je zelf doet, doe je beter’. Het moment dat je dat kan loslaten, is het moment waarop je eigenlijk écht kan ondernemen … en groeien.”
Voor De Smedt was dat een enorm bevrijdende gedachte, want anders ben je een slaaf van je eigen business. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. “Het is een enorme stap om die controle los te laten. Het is dan ook veel veiliger om zo te denken. Loslaten maakt je rijker, maar tegelijkertijd ook veel kwetsbaarder.” Een les in bescheidenheid.
2. Medewerkers in hun kracht zetten
“Ik zocht voortdurend naar witte raven die die panoplie aan taken leuk vonden, maar dat was niet langer haalbaar.”
Tot 2014 heerste er bij Com&Co een platte organisatiestructuur, waarbij iedereen hetzelfde deed. Elke medewerker beheerde z’n eigen klantenportefeuille, was het commerciële, administratieve én creatieve aanspreekpunt en voerde de opdrachten uit. Een hele boterham! “Ik zocht dus voortdurend naar witte raven die die panoplie aan taken leuk vonden, maar dat was niet langer haalbaar. De markt werd competitiever en content marketing maakte opgang. Met die structuur lieten we dus veel kansen liggen.” Maar dat was niet het enige probleem: “Als iedereen alles doet, dan werk je constant op de zwaktes van mensen. Je focust voortdurend op wat iemand niet kan.” Bij de herstructurering werden mensen in een rol geplaatst die hen in hun kracht zette. Een aha-erlebnis! Wie welke rol opnam, wees zichzelf uit. Het zorgde voor een enorme verandering - niet alleen in de structuur, maar ook in de cultuur. “We stelden klantenteams op met een Account Manager, een Content Manager, enkele Content Creators … Het team als geheel waakt telkens over de kwaliteit van het werk en de klanttevredenheid.”
Haar voornaamste rol? “Ervoor zorgen dat iedereen tevreden is, op zijn plek zit en het gevoel heeft dat hij of zij vooruitgaat.” Door te werken aan de organisatiestructuur en duidelijke rolomschrijvingen werd er zelfs een boost gegeven aan de groei van het bedrijf. “Vanaf dat moment wonnen we al eens een pitch van de grote jongens onder de agencies. Kunnen we!”
3. Een moment van bezinning
Na twintig jaar Com&Co was het tijd voor een moment van bezinning: “Het ziet ernaar uit dat Com&Co mijn levenswerk gaat worden. Alles draait goed. Het is tof. Het blijft uitdagend. Maar waarom ben ik dit aan het doen?” Als ondernemer klop je veel uren, want je bent constant bezig met hoe je je zaak kan versterken. De Smedt ging op zoek naar haar drijfveer en vond die: “Ik wil een werkplek creëren voor jonge, gedreven en ambitieuze mensen. Ik wil dat mijn medewerkers later terugblikken op hun carrière en Com&Co als hoogtepunt bestempelen. Een moment waar ze zich het best gevoeld hebben en zich ten volle hebben kunnen ontplooien.” Volgens De Smedt is een bedrijf er in de eerste plaats voor zijn medewerkers.
“Ik wil een werkplek creëren voor jonge, gedreven en ambitieuze mensen. Ik wil dat mijn medewerkers later terugblikken op hun carrière en Com&Co als hoogtepunt bestempelen.”
Die focus bleek zijn vruchten af te werpen: “Het resultaat dat je haalt uit gelukkige medewerkers is gigantisch. Dat is niet alleen zichtbaar in de cijfers, maar ook in de quasi onbestaande uitstroom.” Hoe bewerkstelligt ze dat? Ze bevraagt elke medewerker actief naar zijn of haar tevredenheid, en dat drie keer per jaar. Verder wordt er ook veel gevierd: een verjaardag, een jubileum, een workation … “Uiteraard heb je het geluk van je medewerkers niet volledig in de hand als werkgever, maar je kan hen wel ondersteunen in hun ongeluk.” Hadden we al gezegd dat De Smedt een mensenmens is?
Tot slot geeft De Smedt nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: “Het brengen van plezier voor je medewerkers brengt eigenlijk gigantisch veel plezier mee voor jezelf. Dat is misschien een mooie afsluiter?”
Benieuwd naar het hele verhaal van Ilse De Smedt? Beluister hieronder de podcast: