Connexi Podcast 34: Karen Depoorter (Callas Confiture) over zelfvertrouwen

Ondernemen is eigenlijk een perpetuum mobile: je groeit, dus je moet weer investeren om die groei te kunnen bekostigen. Op dat moment besefte ik dat er nooit een moment gaat aanbreken waarbij ik denk: we zijn er!
— KAREN DEPOORTER

Karen Depoorter, Owner & Managing Director van Callas Confiture, heeft duidelijk de smaak van het ondernemerschap te pakken. Al twaalf jaar zorgt ze ervoor dat mensen lekkere confituur op tafel kunnen zetten. Wat ooit als een keukenexperiment begon, veranderde al snel in een succesrecept. Haar geheim? Verfrissend omgaan met een nostalgisch product. Ondertussen heeft ze het geschopt tot dé topproducent van de confituren in België, iets waar ze terecht trots op mag zijn! Het water loopt ons alvast in de mond, bij jou ook?

Depoorter had lang te kampen met het imposter syndrome: "Alles was een vraagteken. Als startende ondernemer moet je plots van alle markten thuis zijn. Bovendien heb ik mezelf ook vaak in vraag gesteld: Kan ik dit eigenlijk wel?" Haar perfectionisme zat haar dikwijls in de weg om eens stil te staan en tevreden terug te blikken. Gelukkig zit ze vandaag op de stoel bij Bert Vandebuerie van Connexi!

Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt heeft tot de ondernemer die ze vandaag is:

1. Een stukje geluk in een potje

Toen Depoorter nog als Communication Manager werkte, bleef ze – zoals elke ondernemer – op haar honger zitten. "Van de weeromstuit ben ik dan thuis met een bed and breakfast begonnen. En daarvoor had ik uiteraard kwalitatieve producten nodig voor het ontbijt. Alleen vond ik hetgeen in de rekken lag allesbehalve lekker: ofwel was het veel te gesuikerd, ofwel was het veel te gegeleerd. Vanuit mijn passie voor eerlijke producten ben ik dan maar met een moestuin begonnen om zélf confituur te maken." Het startschot van Callas Confiture, althans zo bleek achteraf. Haar buurvrouw proefde en vroeg haar vrijwel meteen om enkele potjes extra te maken voor haar ontbijtzaak aan het Gent Sint-Pietersstation. En toen ging het balletje rollen …

"Van de weeromstuit ben ik dan thuis met een bed and breakfast begonnen. En daarvoor had ik uiteraard kwalitatieve producten nodig voor het ontbijt. Alleen vond ik hetgeen in de rekken lag allesbehalve lekker: ofwel was het veel te gesuikerd, ofwel was het veel te gegeleerd. Vanuit mijn passie voor eerlijke producten ben ik dan maar met een moestuin begonnen om zélf confituur te maken."

Toen haar kinderen noodgedwongen tussen de confituurpotten moesten spelen, begon het haar te dagen dat ze voor een kantelmoment stond. Haar man gaf haar een spreekwoordelijke schop onder haar gat: "Karen, je hébt klanten, je hébt een btw-nummer … Je hebt gewoon al een bedrijf. Doe er iets mee!" De volgende (logische) stap was dus om een plek te zoeken voor haar productie. Zo gezegd, zo gedaan: op twee straten van haar huis kocht ze een voormalig restaurant dat ze volledig herinrichtte. Het avontuur kon nu écht beginnen!

2. Het ondernemerschap als perpetuum mobile

"Als ondernemer ben je eigenlijk permanent in evolutie. Je wordt constant uitgedaagd om bij te leren, en dat maakt het net zo interessant."

Haar tweede kantelmoment is geen gebeurtenis, maar een state of mind: "Als ondernemer ben je eigenlijk permanent in evolutie. Je wordt constant uitgedaagd om bij te leren, en dat maakt het net zo interessant." Zo stond de verhuis van het voormalig restaurant naar een groter pand symbool voor de overgang van een uit de hand gelopen hobby naar een professioneel bedrijf. Op dat moment zijn ze bijvoorbeeld ook aan de slag gegaan met de opbouw van een productiehal – een grote stap dus! "Ondernemen is eigenlijk een perpetuum mobile: je groeit, dus je moet weer investeren om die groei te kunnen bekostigen. Op dat moment besefte ik dat er nooit een moment gaat aanbreken waarbij ik denk: we zijn er! (lacht)"

Als perfectionist verlangde Depoorter nochtans naar het vinden van die rust. "Na de verhuis moesten we plots weer vechten om break-even te draaien, terwijl we dat net onder controle hadden. Ik had echt het gevoel dat ik precies helemaal opnieuw moest beginnen, en werd daar zelfs boos om." Ondertussen heeft ze de mentale klik gemaakt dat net daar het plezier en de uitdaging van het ondernemen zit. "Ik moest leren genieten van het onderweg zijn. Het is gewoon een andere perceptie op de realiteit en dat roept een heel ander gevoel op."

3. Herbronnen tijdens de lockdown

Vroeger sprong Depoorter van de ene op de andere opportuniteit, maar de lockdown heeft haar geleerd dat ze beter één ding per keer doet. "Anders zie je door het bos de bomen niet meer! Zo hebben we het idee om verder op de exportmarkt te werken in de koelkast gestoken. Het had toch geen zin om tegen de stroom in te zwemmen. De wereld ligt plat."‍

Verder moest ze ook inventief zijn, want ze hadden net een ontbijtcollectie uitgebracht voor hotels. "Ja, daar stonden we dan met onze kleine confituurpotjes van 105 gram." Gelukkig ontplofte de wereld op dat moment van de voedselpakketten, thuisleveringen en ontbijt- en brunchboxen. "Toen heb ik een aantal maand niks anders gedaan dan social media afschuimen, op zoek naar bedrijven die boxen aanboden. Die heb ik allemaal geprospecteerd, en daar hebben we een enorme verkoop uitgehaald." Eind goed, al goed.

"Toen heb ik een aantal maand niks anders gedaan dan social media afschuimen, op zoek naar bedrijven die boxen aanboden. Die heb ik allemaal geprospecteerd, en daar hebben we een enorme verkoop uitgehaald."

De pandemie zal ooit gaan liggen, en dan heeft Depoorter nog grootste plannen voor Callas Confiture. Zo hoopt ze nog mooie samenwerkingen aan te gaan, de hartige sector te veroveren met haar smaakcreaties, in de winkelrekken te liggen … en uit te rollen naar export. Wij wensen Depoorter alvast veel succes toe! 

Tot slot geeft Depoorter nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: "Waar ik zelf heel veel energie uit put, is mij laten omringen door een netwerk van andere ondernemers, een goede adviesraad … Verder is het ook heel belangrijk om te kunnen pinpointen waar je eigen sterktes en zwaktes liggen, maar spring lief om met je zwaktes en wees niet overmoedig met je sterktes. En vooral: maak onderweg veel plezier!"

Benieuwd naar wat Karen Depoorter nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 35: Tijl Charle (CGK-Group) over groeien

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 33: Marc Coppens (Yuki) over mensen