Connexi Podcast 35: Tijl Charle (CGK-Group) over groeien

Mijn ouders zijn van nature zeer bescheiden, een beetje té bescheiden naar mijn mening. Terwijl zelfvertrouwen net een belangrijke eigenschap is als ondernemer.
— TIJL CHARLE

Op het eerste zicht voldoet Tijl Charle, CEO van CGK-Group, aan het stereotype van de hardwerkende en bescheiden West-Vlaming. Het is bijvoorbeeld niet van zijn gewoonte om zich op de voorgrond te plaatsen. Toch zit hij vol verrassingen: Hij is de kalmte zelve, maar durft wel een miljoeneninvestering aangaan. Hij omschrijft zichzelf als een rationeel en beredeneerd persoon, maar is wel de helft van zijn tijd met zijn medewerkers bezig. Hij vindt het namelijk belangrijk om CGK-Group als een familiebedrijf te (blijven) runnen, ook al tellen ze intussen meer dan 100 medewerkers. Benieuwd naar zijn verhaal?

Tijl kwam vers van de schoolbanken toen hij startte bij zijn familiebedrijf, een beredeneerde keuze: "Ik voelde dat CGK-Group uit de startblokken ging schieten en die boot wou ik absoluut niet missen. Na lang wikken en wegen besloot ik er onmiddellijk te starten en mee te schrijven aan ons groeiverhaal." Toenmalige medewerkers gaven hem automatisch de stempel 'fils à papa', maar hij heeft zijn sporen wel degelijk verdiend: hij is opgeklommen tot CEO. Een leerrijk avontuur! Dit zijn de drie kantelmomenten die hem gemaakt hebben tot de ondernemer die hij vandaag is.

1. Het warme ondernemersnest‍

Tijl is grootgebracht tussen ondernemers: zowel zijn moeder als zijn vader komen uit een ondernemersfamilie. "Ik ken dan ook maar één werkethos: je geraakt er alleen maar met hard werken." Hard werken was met andere woorden de normaalste zaak ter wereld. "De logeerkamer naast mijn slaapkamer was ooit mijn vaders bureau. Als ik opstond, dan was mijn vader aan het werk. Als ik ging slapen, dan zat hij er nog." Maar Tijl vindt het wel belangrijk dat dat hard werken een weloverwogen keuze is. "Voor mij is mijn werk mijn hobby. Ik ben nu wel net begonnen met duiken, maar het is altijd een enorme puzzel om dat ingepland te krijgen. Een drukke agenda is mij dus niet onbekend!"

"Ik ken dan ook maar één werkethos: je geraakt er alleen maar met hard werken."

Voor Tijl was zijn opleiding aan Vlerick Business School de kers op de taart: "Daar pas ben ik eigenlijk écht in mezelf beginnen geloven. Ik ontmoette er andere profielen, zoals bedrijfspsychologen, juristen, andere type ingenieurs … – elk met hun eigen kijk op de wereld. Plots besefte ik dat ik eigenlijk wel uitblonk in een aantal zaken." Zelfvertrouwen is hem namelijk niet met de paplepel ingegeven: "Mijn ouders zijn van nature zeer bescheiden, een beetje té bescheiden naar mijn mening. Terwijl zelfvertrouwen net een belangrijke eigenschap is als ondernemer. Het helpt je om de juiste keuzes te maken."


2. Het uitkopen van de nieuwe aandeelhouder‍

"Het uitkopen van die nieuwe aandeelhouder voelde echt aan als een falen. Maar het was helaas wel noodzakelijk om als bedrijf verder te kunnen gaan."

Kort nadat Tijl van start ging, kwam hun vennoot Geert Denutte af met een opportuniteit: het bedrijf Vanthorre stond te koop en bracht heel wat felbegeerde vakmannen met zich mee. 
Zijn vader vertrouwde dit grootse project aan hem en Denutte toe: "Ik kwam net van de schoolbanken en had daarover geleerd. We hebben toen eigenlijk vooral de cijfers en het businessplan in detail bekeken, en dat zag er allemaal goed uit. Naast zestien vakmannen kwam er ook één aandeelhouder, met veel ervaring, mee." Geen vuiltje aan de lucht, dacht hij.

Pas later bleek dat ze op een verschillende golflengte zaten met die nieuwe aandeelhouder. "Aan de leeftijd van 25 jaar sta je daar niet bij stil, maar het is o zo belangrijk dat het klikt met de persoon met wie je in zee gaat. Het is niet de bedoeling om samen aan een nieuw verhaal te beginnen om dan kort daarna diezelfde persoon te moeten uitkopen." Voor Tijl was dit het moeilijkste moment uit zijn carrière: "Het uitkopen van die nieuwe aandeelhouder voelde echt aan als een falen. We waren er niet in geslaagd om gaandeweg onze doelen af te stemmen. Maar het was helaas wel noodzakelijk om als bedrijf verder te kunnen gaan."


3. Theorie X vs. theorie Y

Theorie X en theorie Y zijn theorieën die uitgevonden zijn door Douglas McGregor in 1960 en naadloos aansluiten bij de manier waarop Tijl, als persoon en ondernemer, in het leven staat. "Theorie X gaat ervan uit dat mensen niet graag werken, waardoor je ze dus eigenlijk vanuit wantrouwen moet benaderen. Theorie Y zegt net het tegenovergestelde en vertrekt vanuit vertrouwen. Het interessante eraan is dat de theorie zegt dat als je iemand met wantrouwen benadert, je dan ook wantrouwen terugkrijgt. Het gaat dus om self-fulfilling prophecy: je uitgangspunt is eigenlijk ook al je antwoord."

"Het interessante eraan is dat de theorie zegt dat als je iemand met wantrouwen benadert, je dan ook wantrouwen terugkrijgt. Het gaat dus om self-fulfilling prophecy: je uitgangspunt is eigenlijk ook al je antwoord."

CKG-Group kiest resoluut voor theorie Y. "Wij geven heel veel vertrouwen aan onze medewerkers, en krijgen zo eigenlijk automatisch vertrouwen terug. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar daarom moeten we nog niet de uitzondering als de norm behandelen. Op die manier kunnen we een heel krachtig en duurzaam team uitbouwen." Vertrouwen geven vertaalt zich voornamelijk in vrijheid en verantwoordelijkheid geven – het één kan niet zonder het ander. "We geloven in wat onze medewerkers doen, en tonen dat ook. En hierbij is het ook belangrijk om te beseffen dat er fouten moéten gemaakt worden. Als er nooit fouten gemaakt worden, dan proberen of durven ze niet veel. Het is dus belangrijk om fouten vooral niet af te straffen." Een mooie visie!

Tot slot geeft Tijl nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: "Blijf dichtbij jezelf. Wees authentiek. Probeer jezelf niet beter of sterker voor te doen dan je bent. Toon de emoties die je als ondernemer hebt en steek dat niet onder stoelen of banken. Authenticiteit wordt echt onderschat. Als je jezelf bent, dan is dat veel krachtiger. Je voelt dat toch aan als je met iemand in de zaal bent die zich beter voordoet of een verkooppraatje over zichzelf doet."

 

Benieuwd naar wat Tijl Charle nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 36: Angélique van Gils (Pursuit Femmes) over je ‘why’ volgen

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 34: Karen Depoorter (Callas Confiture) over zelfvertrouwen