Connexi Podcast 8: Hilde Sevens (SCIA) over ondernemen in het buitenland

Je kan niet op alle vlakken perfect zijn. Je daarvan bewust worden is de eerste stap, aanvaarding is de volgende.
— Hilde Sevens

Naast CEO van SCIA, een bedrijf dat ontwerp- en rekensoftware maakt voor de bouwindustrie, is Hilde echtgenote en moeder van 2 kinderen. Ze is ook een passionele vrouw met uiteenlopende interesses. Het creatieve element naar boven laten komen, vindt ze belangrijk. Al is ze een gedreven, sterke persoon die weet wat ze wil, toch steekt onzekerheid af en toe de kop op. Dan dwingt ze zichzelf om te proberen en uit de comfortzone te komen. Haar perfectionistische kant heeft Hilde mede van haar moeder. “Ik heb wel leren loslaten. Dat moet, anders vind je geen gemoedsrust,” vertelt ze, “je kan niet op alle vlakken perfect zijn. Je daarvan bewust worden is de eerste stap, aanvaarding is de volgende.”

Ze werd 5 jaar geleden CEO bij SCIA, waar 120 mensen werken. Er zijn 7 vestigingen in Europa, met het hoofdkantoor in Hasselt. Door krachtige rekensoftware zorgt SCIA voor optimalisatie van bedrijven. In 2015 werkte Hilde nog voor Autodesk, van thuis uit voor San Francisco. Toen besliste ze om een nieuwe uitdaging aan te gaan, waarbij ze de verantwoordelijkheid kreeg over een hele organisatie. “Als ik terugblik, vond ik het allemaal heel spannend. Mijn vertrouwde omgeving ruilde ik voor een totaal nieuwe sector, binnen Europa dan nog. Er is een groot verschil met de Amerikaanse bedrijfscultuur, maar ik heb me kunnen aanpassen door me te concentreren op de groeimogelijkheden en de mooie kansen.”

1. Erasmus en de omschakeling

Hilde volgde de opleiding Productontwikkeling. Bij de overgang van het 3de naar het 4de jaar kreeg ze de kans om via het Erasmus uitwisselingsprogramma in het buitenland te gaan studeren. Hier had ze eerst geen zin in, maar ze is dan toch naar Loughborough, in Engeland, getrokken. “De eerste 3 weken kende ik er niets dan tegenslag. Daarom ging ik op een bepaald moment een weekend naar huis. Bij terugkomst besloot ik om de dingen helemaal anders aan te pakken. Dankzij een positieve ingesteldheid maakte ik plots vrienden en verliep alles een pak vlotter. Ik heb er toen het beste van gemaakt en besefte dat ik meer kon dan ik dacht.” Ze beleefde er 4 fantastische maanden en wilde zelfs in het buitenland blijven werken.

“Mijn team persoonlijk zien groeien, geeft me het meest voldoening. Cijfers zijn ook belangrijk, maar blijven niet boeien.”

2. Dromen waarmaken in the City of Angels

“Waarom zou je geen risico’s nemen? Het is een leerproces. Als iets mislukt, heb je er tenminste veel van geleerd en ben je klaar voor de volgende stap.”

Toen Hilde het aanbod kreeg om in Los Angeles te gaan werken, greep ze die kans met beide handen. Het was een interessante ervaring, waarbij ze zichzelf is tegengekomen. Daar voelde ze zich ‘on top of the world’! “Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen. Mijn collega’s werden mijn vrienden en dankzij hun aanmoediging heb ik zelfs een bandje opgericht. Hier zou ik dat niet gedurfd hebben, maar in Amerika telt lef in plaats van resultaat. In België is het eerder omgekeerd.” Na 5 jaar verhuisde ze van L.A. naar San Fransisco, waar ze haar man leerde kennen. Hij woonde er ook voor zijn werk. Na 6 jaar zijn ze terug naar België verhuisd. Hilde is dus uiteindelijk 11 jaar in Amerika gebleven, 10 jaar langer dan gepland! Ze heeft er een bredere kijk aan overgehouden. Naar haar mening zijn mensen vaak beperkt in hun denken en mogen ze meer ambitie en durf tonen.

3. Wat kinderen je kunnen leren

Hilde zag zichzelf niet als een moedertype en voelde zich ongemakkelijk bij kinderen. Dat maakte haar ongerust tijdens de eerste zwangerschap. Toen haar zoon er echter was, werd ze overweldigd door de onvoorwaardelijke liefde voor haar kind. “Je hele levensvisie verandert compleet. Voor mij was het een echt kantelmoment. Ik wilde na mijn zwangerschapsverlof zelfs niet terug naar het werk, maar wilde liever bij mijn zoon blijven.” Terug op de werkvloer besefte ze dat ze nood had aan nieuwe zuurstof en ging ze na hoe ze haar job kon combineren met het gezinsleven. Het gezin besloot om vanuit Amerika terug te keren naar België, zodat de kinderen dichter bij de familie konden zijn. Haar kinderen helpen Hilde inzien hoe ze de dingen het best aanpakt. Zij geeft hun dan weer de volgende waarden mee: breed denken, werelds zijn en vertrouwen geven.

“Hoe je omgaat met situaties, dat telt. Met de juiste mindset is alles mogelijk.”

In het bedrijf is vertrouwen eveneens belangrijk. Hierover zegt Hilde: “Ik probeer altijd open en eerlijk te zijn, ook al wordt dat niet altijd aanvaard. Vertrekken vanuit wantrouwen leidt vaak tot negativiteit, daarom hecht ik veel belang aan open communicatie met mijn medewerkers.” Verder speelt diversiteit een beduidende rol binnen de organisatie. Hilde vindt een smeltkroes van culturen verrijkend, omdat je van andere culturen kan leren en je eigen beschaving erdoor evolueert. Een cruciale taak van een CEO is volgens haar een goed team opstellen en samen met hen de beoogde richting uitstippelen. “Als leider moet je soms dingen doen die niet leuk zijn voor je team of jezelf, maar dat is nodig. Het is jouw verantwoordelijkheid, je moet denken aan het groter geheel. Sterk leiderschap is ook moeilijke beslissingen durven nemen”, zegt ze erbij.

Tot slot heeft Hilde nog wat goede raad voor collega-bedrijfsleiders: “Blijf wie je bent. Wees authentiek. Durf risico’s nemen en mik hoog. Leer je blik verruimen, er is zoveel meer daarbuiten!”

 

Benieuwd naar wat Hilde Sevens nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 7: Alexander Alonso (BD Benelux) over ambitie, het vaderschap en feedback

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 6: Katrien Pauwels (OR Coffee Roasters) over doorzetten, cijfers en nieuwe zuurstof