Connexi Podcast 7: Alexander Alonso (BD Benelux) over ambitie, het vaderschap en feedback
Alexander werkt als general manager bij BD Benelux, een medisch-technologisch bedrijf. Bijna 17 jaar geleden is hij er ingerold als sales manager. Gaandeweg heeft hij verschillende rollen vervuld binnen de organisatie. Hij houdt van de duidelijke missie van BD, namelijk zorgen voor een impact op de zorgsector. “Weten dat je een verschil kunt maken voor patiënten, doet me elke morgen opstaan met veel zin om eraan te beginnen.”
Zijn 3 grote passies zijn koken, wielrennen – beide zowel actief als passief – en zijn zoon van 7 jaar. Hij is een heel dynamisch iemand die graag vooruitgaat en -kijkt, met een positieve ingesteldheid. “Voor mij bestaat er geen ‘ja, maar’. Je probeert gewoon overal het beste van te maken.” Zelf heeft hij veel ervaring opgedaan, onder andere door te reizen. De ‘universiteit van het leven’ was zijn grootste leerschool. Nu zoekt hij vooral harmonie tussen werk en privé.
1. Verhuizen naar België
Tot zijn 17de woonde Alexander in Tenerife, waar hij opgroeide in een warm nest. Zijn ouders waren ruimdenkend en gunden hem alle kansen om zich te ontplooien. Zo liet hij het eiland achter zich en kwam hij in Gent kinesitherapie studeren. Het was een hele omschakeling.
“Plots stond ik er alleen voor en had ik een grote verantwoordelijkheid. Ik besloot mezelf onder te dompelen in deze nieuwe wereld en gebruik te maken van de mogelijkheden die op mijn pad kwamen.” Gelijktijdig studeren en wennen aan een andere omgeving was zeker niet evident, maar hij was blij met zijn beslissing. Hij had de motivatie om door te zetten en wou bewijzen aan zijn ouders dat hij op eigen benen kon staan. Zij waren dan ook zeer trots op hem.
“We hebben geleerd van de lockdown dat we dingen toch anders kunnen doen, zelfs bij een groot bedrijf als BD.”
Nadat hij was afgestudeerd, werkte Alexander 1 jaar als kinesitherapeut, maar hij besefte dat hij dit niet wou blijven doen. Hij miste immers vrijheid. Daarom combineerde hij zijn praktijk met een job als medisch vertegenwoordiger bij een farmaceutisch bedrijf. Hij kreeg er al snel de kans om andere functies uit te oefenen: product, marketing en sales manager. Na 7 jaar stapte hij over van de farmaceutische naar de medisch-technologische sector en kwam hij bij BD terecht. Vandaag gelooft hij dat goede leiders zich met sterke mensen omringen. “Ik verwacht veel van mijn medewerkers en leg als motivator en inspirator de lat telkens zo hoog mogelijk.” Zelfkennis verbeteren door feedback op te nemen en er iets mee te doen, vindt hij belangrijk. Ook interactie en mensen samenbrengen is cruciaal voor hem. Daarin wil hij zich zelfs onderscheiden. Verder creëert hij engagement door een flexibele werkwijze toe te staan. Zo blijft iedereen tevreden.
2. Het vaderschap
“Een goede leider geeft het voorbeeld aan zijn medewerkers door tools aan te reiken en over dingen te praten."
In juli 2013 werd Alexander vader. Voordien was hij naar eigen zeggen egoïstisch, bang om zijn vrijheid te verliezen. Naast een grote verantwoordelijkheid, bracht het vaderschap ook faalangst met zich mee. “Nu heb ik er wel spijt van dat ik er niet vroeger aan begonnen ben,” vertelt hij, “het heeft me zachter gemaakt en me een andere kijk op het leven gegeven.” Een balans tussen werk en gezin is belangrijk voor Alexander. Hij bewaart momenten voor zijn zoon en wil hem graag geven wat hij verdient. Zijn zoon is voor hem dan weer een energiebron. Alexander staat ook meer stil bij bepaalde dingen en beslissingen. Zo investeert hij op de werkvloer in huiselijke ruimtes om het energiepeil hoog te houden en burn-outs te vermijden bij zijn medewerkers. “Gezondheid primeert, daarom houd ik van interactie, zodat ik weet waar anderen energie van krijgen of wat hen net energie kost. Het begint tenslotte met bewustwording.”
3. De ultieme rol
Twee jaar geleden kreeg Alexander een telefoontje met het voorstel om de fakkel over te nemen als general manager van BD. Hiermee had hij zijn ambitie bereikt. Hij is nog steeds een man met een missie: samen met de mensen rondom hem een cultuurverandering en eigenzinnigheid teweegbrengen binnen het bedrijf en bewijzen dat het anders kan. “Ik ben enorm blij dat ik alle kansen benut heb. Ook al was ik er nooit echt klaar voor, ik was wel altijd klaar om het te proberen en er het beste van te maken.” In Alexanders ogen is motivatie, durf en objectieve feedback noodzakelijk om te kunnen groeien. Hij haalt het liefst het beste in zichzelf en anderen naar boven. Op die manier boeken ze succes, wat ook gevierd mag worden!
Eigenlijk reiken Alexanders ambities nog verder. Tegen 2025 wil hij namelijk graag de beste werkgever in België zijn. Met een uitstekend team een andere werksfeer creëren, een inspiratiebron zijn en de juiste invloed hebben in de gezondheidssector, dat is zijn doel. Verder droomt hij ervan om nog veel nieuwe dingen te proberen. Tot rust komen doet hij door met zijn passies bezig te zijn. “Mijn agenda bestaat uit 200 % werken en 400 % leven. Chaos brengt me rust, hoe gek dat ook klinkt. Elke minuut is er een dat je iets kunt doen.”
Om af te sluiten, geeft Alexander deze krachtige boodschap mee aan collega-bedrijfsleiders: “Luister naar de nieuwe, digitale generatie. Wees ruimdenkend en sta open voor diversiteit. Probeer het beste in je mensen naar boven te halen.”
Benieuwd naar wat Alexander Alonso nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.