“Succes vult geen leegte op.”

Thomas Van der Plaetsen is een topsporter met een opmerkelijk verhaal. Als tienkamper haalde de voorbije jaren hij fantastische resultaten op het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Zijn persoonlijk verhaal is weliswaar nóg indrukwekkender. In 2014 kreeg hij te horen dat hij leed aan teelbalkanker. “Fuck, ik heb het aan mijn kloten.” was zijn eerste reactie. Het was een grap om het slechte nieuws af te weren. 

Op de Connexi Meet-in in Eurotuin in Merelbeke, kwam hij vertellen hoe hij sindsdien in het leven staat en welke lessen de aanwezige ondernemers hieruit kunnen trekken. 

“Sport is al mijn hele leven een passie. Tienkamp leert mij alle lessen in het leven die ik anders niet zou leren. Het heeft mij gemaakt als persoon. In 2011 heb ik de mindset ontwikkeld die ik nu heb. Ik mocht meedoen met de grote jongens. Toen besefte ik dat alleen mijn best doen niet meer voldoende was."

In hetzelfde jaar kreeg hij ook de eerste grote tegenslag. Toen werd bij zijn vader pancreaskanker vastgesteld. Hij was heel erg ziek toen we net moesten vertrekken naar het WK in Zuid-Korea. “Ik wou nog alles verschuiven maar hij wilde dit niet. “Het leven is aan de levenden. Ga maar” had hij mij nog toegefluisterd. Enkele dagen voor het WK kreeg ik in Zuid-Korea telefoon van mijn moeder. Ik wist meteen waarom...

Het is een periode die mij erg heeft getekend, in positieve zin. Mijn vader had ook iets nagelaten. Het heeft ons als familie allemaal dichter bij elkaar gebracht.” 

Succes leidt niet tot geluk

Het overlijden van zijn vader zorgde ook voor een verandering in zijn mindset. “Ik zie heel wat ongelukkige topsporters die worstelen met zichzelf. Ze zijn op zoek naar resultaten en succes om een leegte op te vullen, maar dit lukt niet. Sinds het overlijden van mijn vader leef ik veel bewuster. Ik prent mezelf in dat ik van elke dag moet genieten. Voor je het weet, slaat je leven helemaal om. Ik heb geleerd om positief te denken. Als je blind vertrouwt dat het goedkomt, heb je minder zorgen en stress. Op die manier heb ik ook opnieuw mijn oude niveau gehaald na een jaar vol blessures.”

"Resultaten en succes vullen geen leegte op."

1 oktober 2014. In plaats van naar de atletiekpiste reed Thomas naar het AZ Maria Middelares in Gent. Geen training die dag, wel een controle op kanker. Via een dopingcontrole was duidelijk geworden dat hij een te hoog gehalte aan hCG in het bloed had, een hormoon dat geproduceerd wordt door tumoren. Het verdict was keihard: teelbalkanker. “Dit was voor mij de confrontatie met de eindigheid van het leven. Ik werd gepusht om mij een aantal vragen te stellen:

  • wie ben ik nu echt?

  • wat wil ik nog doen?

  • waaraan heb ik mijn tijd verspild?

Zelf vond ik de periode van de diagnose en de behandeling niet zo moeilijk. Als dingen onzeker zijn, kan je dit alleen maar aanvaarden. Ik heb gekozen om niet in de slachtofferrol te kruipen. Dit zou mij nog verder doen wegkwijnen. Ik koos voor de positieve denkpiste en wou 7 maanden na de therapie terug top zijn. Mensen die ik had ontmoet in dezelfde situatie, bleken mentaal sterker geworden dan voor hun ziekte.”

Dankbaarheid

Kanker resulteerde bij Thomas ook in een ander denkkader. “Het gewone dagelijkse leven geeft je geen push om uit je comfort zone te treden. Als alles goed gaat, ga je maar door. Alles wordt heel vanzelfsprekend en het leven wiegt ons in slaap. Als je op de grote berg van de tegenslag staat, zie je de wereld vanuit een heel andere hoek. Ook als ondernemer wordt je veerkracht dagelijks getest. Als je erin slaagt om tegenslagen te aanvaarden, kom je er sterker uit.”  

Om af te sluiten gaf hij de aanwezigen nog enkele tips mee:

  1. In het leven is er één constante: dat er altijd tegenslagen zullen zijn.

  2. Kruip niet in de slachtofferrol.

  3. Zoek naar wat belangrijk is in jouw leven

  4. Creëer een routine van dankbaarheid en introspectie. Dit brengt jou meer geluk.

  5. Beweeg zoveel mogelijk.

Vorige
Vorige

Waarom Matthieu vindt dat elke ondernemer moet open staan voor feedback.

Volgende
Volgende

"We geven als leider te weinig complimenten."