Ondernemers denken dat ze alles zelf moeten oplossen

Waarom is het toch zo lastig om jezelf te laten kennen? Om te vertellen wat er écht in je omgaat, ook op moeilijke (crisis)momenten? Dat komt doordat we bang zijn om ons volledig open op te stellen. Als anderen zich kwetsbaar opstellen dan vinden we dat mooi en moedig, maar zelf iets delen waar je écht mee zit vinden we vaak veel moeilijk. Het is een bijzondere paradox: kwetsbaarheid vinden we mooi in anderen, maar eng of zwak bij onszelf. 

Als mensen vragen hoe het gaat met jou en je bedrijf, is het makkelijkste antwoord ‘alles goed’. Terwijl er uiteraard maar weinig momenten zijn waar àlles goed loopt. Je denkt dat je gevoelens van eenzaamheid en afwijzing zelf moet oplossen. Je zit ook niet elke dag te wachten op adviezen en oordelen van anderen. Maar vanbinnen kan dit vreten.

Schaamte verliest aan kracht als we erover praten.

Uitsloven om indruk te maken

‍Dat we het eng vinden om ons kwetsbare zelf te tonen, heeft alles te maken met schaamte en angst voor verstoting. We zijn bang dat mensen ons niet meer mogen als ze de waarheid weten over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we mee worstelen. En dus houden we de schone schijn liever op. We sloven ons uit om indruk te maken, kloppen onszelf op de borst om te imponeren of maken het anderen naar de zin en verbergen onze gevoelens om in de smaak te vallen. Niets is pijnlijker dan voor de dag komen en te worden afgewezen om wie je écht bent. Dan kan je maar beter je diepste gevoelens verborgen houden en desnoods afgewezen worden om je buitenkant, dat is minder pijnlijk. 

Ondanks onze angst om ons ware gezicht te tonen, zijn er goede redenen om dat wel te doen. Jezelf laten zien, zonder te verbloemen kan je veel brengen. Naast dat het je steun oplevert, is er nog een tweede reden die heel wat voordeel met zich meebrengt: het is beter voor je mentale gesteldheid. Schaamte verliest aan kracht als we erover praten. Dat geldt voor schaamte over een traumatisch verleden, maar ook voor schaamte over je dikke buik, slechte schoolprestaties of je ondernemingsresultaten die wat tegenvallen. Wanneer er iets beschamends gebeurt en we houden het binnen, dan gaat het groeien en woekeren. Het gaat aan ons vreten. 

Het is fijn om te merken dat je er niet alleen voor staat en dat andere ondernemers met gelijkaardige problemen te kampen hebben

Kwetsbaarheid zorgt voor verbondenheid

Een derde goede reden voor zelfonthulling is dat het zorgt voor verbondenheid. Door je mislukkingen, onzekerheden en worstelingen te delen, laat je zien dat je iemand vertrouwt. En zo nodig je de ander uit om hetzelfde te doen, en zo kan het vertrouwen verder groeien. Bovendien is het fijn om te merken dat je er niet alleen voor staat en dat andere ondernemers met gelijkaardige problemen te kampen hebben. Dat haalt iets van de scherpte weg. Vaak denken ondernemers dat ze het zelf moeten oplossen. Maar ‘zelf’ is niet hetzelfde als ‘alleen’. Als jij een kwetsbaar verhaal deelt met iemand, doet dat niks af van je autonomie. Je moet het nog steeds zelf doen, maar dat betekent niet dat je het alleen moet dragen. 

Door je tekortkomingen op te biechten, gaan mensen je ook leuker en vooral menselijker vinden.Ondernemers worden gezien als eerlijk, oprecht en in staat tot zelfreflectie als ze toegeven dat ze koppig of impulsief zijn, of zich minder voelen als anderen. Gewoon voor de dag komen met je mislukkingen en zwakheden, zo win je sympathie. Hier ligt helaas wel het gevaar van gespeelde emoties op de loer, zoals die veel op sociale media worden ingezet om meer volgers en dus meer opbrengsten te verkrijgen. Het is overigens ook niet verstandig om alles zomaar te uiten, om al onze gevoelens te laten zien. Emoties zijn veranderlijk en gaan voorbij. Iedereen die zich wel eens door zijn gevoelens heeft laten meeslepen, weet dat je er de volgende dag heel anders kan tegenaan kijken. 

Zo is het ook met ondernemers die challenges met elkaar delen. Dit ideale setting is een vertrouwelijke en veilige omgeving waarbij de juiste ondernemers elkaar ontmoeten. Dit is de reden waarom we twee keer per jaar de Foundershub organiseren. Hier krijg je de kans om als ondernemer jouw grootste persoonlijke of business uitdaging te delen met gelijkgezinde collega's. Lees hier meer over het concept. 

Vorige
Vorige

Wat als het ondernemerslicht plots uitgaat?

Volgende
Volgende

Succesvol ondernemen is je eigen pad volgen