Succesvol ondernemen is je eigen pad volgen

2 Berten voor een micro... dat moet wat geven. Dat was waarschijnlijk de gedachte van Bert Van Wassenhove om mij uit te nodigen voor zijn podcast over ondernemen. Ik was dan ook heel blij met de vraag en was enthousiast om mijn verhaal te mogen delen. Het interview is van 2017 maar nog altijd heel relevant. Wil je de volledige podcast beluisteren? Dat kan hier! Hieronder kan je een samenvatting lezen.

Tekst: Magali De Reu

In een vorig leven werkte Bert Vandebuerie als regioverantwoordelijke bij Xerius. Zijn rol: ondernemers ondersteunen en een faciliterende rol spelen in het wereldje met advies op maat. De passie van de mensen die hij verder hielp bleek besmettelijk. Naar eigen zeggen ruilde Vandebuerie ‘de gouden kooi’ in voor een eigen ondernemersleven. “5 jaar geleden was ik absoluut geen ondernemer”, vertelt hij me. “Ik ben zeker geen entrepreneur pur sang, ik ondervind nu pas hoe dat echt is. Maar ik geloof dat ik het kan leren - en dat iedereen het kan leren. Zolang je maar de nodige drive en passie hebt.”

Wanneer Vandebuerie dan de prangende nood voelde om zelf te gaan ondernemen? Hij heeft het over ‘klikmomenten’ die hij ervoer bij Xerius - situaties waarin hij besefte dat hij het heft in eigen handen wilde nemen. “Mijn moeder is vroeg gestorven”, klinkt het openhartig. “Ik stelde mezelf de vraag: wat als ik zelf nog maar 20 jaar te leven heb, wil ik dan echt een carrière achter de rug hebben bij één bedrijf? Ik denk dat iedereen klikmomenten meemaakt waarin hij zichzelf zulke kritische vragen moet stellen. Mijn vrouw begreep dat en zei ‘doe maar’. 

Bert maakt wel de kanttekening dat ondernemen nooit een doel op zichzelf was. “Bij Xerius was ik eigenlijk al een echte intrapreneur en heb ik mijn job opnieuw uitgevonden”, laat hij weten. “Plots kreeg ik weer een klikmoment - ik besefte wat ik wilde bereiken in het leven. Een zelfstandig statuut was het middel om dat te bereiken.”

Ik wil vermijden dat ondernemers een "It’s lonely at the top"-gevoel hebben

De kracht van déconnectie

Met Connexi wil Vandebuerie naar verluidt ‘ondernemers eens een aantal dagen uit het bedrijf halen’. De focus legt hij op persoonlijke groei. “Ik geloof in de kracht van deconnectie”, knikt hij. “Als ondernemer is het belangrijk om nu en dan stil te staan bij jezelf en dingen die niet goed lopen te delen met sector- en lotgenoten. In deze context was het 1ste Connexi concept een Inspiration Tour. Daarin gaan we 2 of 3 dagen op bezoek bij ervaren CEO's en coaches die hun persoonlijk verhaal, met alle mislukkingen, uitdagingen en moeilijke momenten worden gedeeld. Samen sparren over ondernemen.”

Ik stel de gebalde vraag of dat allemaal niet wat fluffy klinkt. Schuilt achter dat ‘déconnecteren’-verhaal niet het risico dat je te veel nadenkt over psychologische elementen? “Oh, maar dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Vandebuerie. “Focus is belangrijk, en je moet je passie rendabel kunnen maken zodat je business gerund blijft. Anderzijds leven we in een wereld waarin de dingen extreem snel gaan. De tijd die je investeert in persoonlijke groei neemt af. Ik denk dat te weinig ondernemers de tijd nemen om even een kritische blik naar zichzelf te werpen. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik in die kracht van déconnectie een klein groepje ondernemers samenbreng met een rode draad. Bepaalde persoonlijke uitdagingen kun je niet zomaar met iedereen bespreken. Ondernemers onder elkaar kunnen dat wel. Ik voel dus zo’n beetje een eindverantwoordelijkheid om dat selecte kransje van individuen in één context te verenigen. It’s lonely at the top. Hier willen met Connexi op inspelen. We willen ervoor zorgen dat ondernemers zich niet alleen voelen maar een gevoel van (h)erkenning krijgen door te sparren met collega's.”

Definitie van succes

Het is niet zomaar dat Vandebuerie ‘durf’ als belangrijke eigenschap aanhaalt. Hij windt er ook geen doekjes om wanneer hij zegt dat hij heel lang zelf geen lef had. “Het duurde zo lang alvorens ik de stap naar ondernemerschap durfde te zetten”, bekent hij. Iedereen in het wereldje geeft me gelijk wanneer ik zeg dat je dingen moet ondernemen waarvan je voorheen de uitkomst niet kent. Tegelijk beschouw ik het als de definitie van succesdingen durven doen.”

Een andere invulling van succes heeft volgens Vandebuerie te maken met mentale veerkracht. “Ja, ondernemen is leren omgaan met tegenslag”, bevestigt hij. “Het klinkt nogal negatief, maar dat is de absolute waarheid. Niet iedereen durft erover te vertellen. Daarom hebben we recent de Foundershubopgericht. We creëren een veilige en vertrouwelijke omgeving waarbij ondernemers 2 dagen persoonlijke én business uitdagingen met elkaar mogen delen. Het is ongelofelijk hoeveel energie ze hieruit halen door de openheid en het feit dat ze eens niet moeten vertellen hoe succesvol ze zijn.”

“Voor mij staat ondernemerssucces gelijk aan bezig zijn met je eigen waarden"

Tot Vandebuerie’s grote verbazing wordt succes ook dikwijls gelijkgesteld aan omzetten of opgehaalde investeringen. “Als ik echt een eenduidige omschrijving moet geven aan succes, dan geloof ik dat het vooral ‘begaan zijn met je eigen waarden’ inhoudt. Je moet jezelf continu de vraag stellen of de waarden van jezelf bij je bedrijf passen. Ik zie het vaak dat een ondernemer zijn persoonlijke missie in zijn bedrijf verwerkt en dat ook uitstraalt. Dat is de absolute basis - de rest volgt dan wel vanzelf. Wanneer je vaststelt dat jij en je waarden niet langer bij je bedrijf passen, is het misschien tijd om eruit te stappen. Dat is een moeilijke, maar bewonderenswaardige beslissing. Het besef dat je als persoon zodanig bent geëvolueerd dat je niet meer bij je onderneming hoort, is een gedurfde beslissing. 

Zelf timmert de ondernemer volop aan de weg naar succes. Focus vindt hij daarbij essentieel, wat ook betekent dat hij weinig naar de concurrentie lonkt. “Kijk - ik geloof enkel in concurrentie op het ‘wat-niveau'. De business waarin je zit kan dezelfde zijn maar "hoe en waarom" je het doet, is dan weer verschillend voor iedereen. Dus daarom geloof ik niet in concurrentie. Uiteraard is het belangrijk om te weten welke spelers er in jouw sector actief zijn. Al moet de aandacht daar niet elke dag naartoe gaan. Als je te veel naar het bord van iemand anders kijkt, dan wordt jouw eigen bord weggenomen. Steek al je tijd in je eigen bedrijf in plaats van de concurrenten kapot te analysen.”

Bedankt Bert Vanwassenhove voor dit inspirerend gesprek. Het was mijn genoegen om in deze mooie rij van ondernemers plaats te nemen aan jouw tafel. Alle andere podcasts kan je hier beluisteren. 

Vorige
Vorige

Ondernemers denken dat ze alles zelf moeten oplossen

Volgende
Volgende

40% van de ondernemers botsen tegen de muur door een gebrek aan zelfkennis