Jongeren zijn op zoek naar bedrijven met een missie

Sociaal onderneemster Sihame El Kaoukibi groeide op in Antwerpen, in Boom, in een gezin met 7 kinderen. Ze zag hoeveel talent en potentieel er verloren gaat wanneer The Status Quo ter plaatse blijft trappelen. Omdat "the powers that be" niet gewend zijn om een hoofddoek, een rolstoel, een andere huidskleur, genderexpressie of leeftijd om zich heen te zien. Haar hele leven is ze al bezig om dat soort hokjesdenken te doorbreken, te tonen dat het wél anders kan.

Het zeer gezellige JJ House... dat was de setting waarin Sihame El Kaouakibi onze groep vrouwelijke Connexi ondernemers hartelijk verwelkomt tijdens de Meet-in(g) the CEO sessie. Een ideale manier om op een heel persoonlijke manier in gesprek te gaan een inspirerende bedrijfsleider. 

Haar eerste statement zette meteen de toon voor een zeer impactvolle sessie: "Ik heb nooit schrik gehad om alles te verliezen. Als ik alles verlies, begin ik gewoon opnieuw." Ze vertelde over haar jeugd en het wie een grote rol heeft gespeeld in wat ze nu doet. "Cruciaal in mijn leven is het feit dat ik een aantal leerkrachten heb gehad die in mij geloofden, zowel in het secundair als in het hoger onderwijs. Mensen die ik op vandaag nog altijd kan en mag bellen. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik nu ook volop geloof in mensen."

Jongeren zoeken purpose en betrokkenheid

Sihame’s eerste roeping was dan ook in het onderwijs, omdat ze voelde dat de nieuwe generatie alles in zich heeft om ons vooruit te helpen. Ze studeerde voor leerkracht onderwijs. Na haar opleiding dacht ze meteen verder dan de schoolmuren. Ze startte ze al snel haar eerste eigen organisatie op: Let’s Go Urban. Tien jaar later is dit de Let’s Go Urban Academy geworden en zijn er nog veel meer projecten bijgekomen: WannaCatch, WannaWork, NextGenIty, JJ House en WeloveBXL. Hiermee wil ze vooral mensen naar waarde schatten in plaats van onderschatten. Ze wil ondernemingen stimuleren om inclusief te zijn. En jongeren stimuleren en motiveren dat ze hun ambities op eigen benen kunnen waarmaken.‍

Als je HR als een kost ziet, dan heb je als bedrijf een probleem.

‍"Jongeren denken in "purpose". Ze vragen zich 's morgens af: waarom zou ik voor jouw bedrijf willen werken? Ze zijn op zoek naar bedrijven met een missie. Dit zorgt voor betrokkenheid en stabiliteit. De klassieke vacatures werken niet meer. Stel ze anders op om meer mensen aan te trekken. Spreek over de rol die ze gaan opnemen in het bedrijf, niet over de functie. Vertel hoe een klassieke dag eruit ziet. En maak de vacature begrijpelijk zonder al teveel "bedrijfstaal". HR wordt ook teveel als een kost gezien, marketing als een investering. Als dat zo is, loopt het mis."

Duwtjes geven in plaats van trekken

"Ik ben iemand die mensen heel veel kansen geeft. Er is wel een grens. Als die overschreden wordt, is het onmiddellijk over. Ik wil het kader en condities creëren voor de mensen die hier werken. Ik geef hen duwtjes in plaats van eraan te trekken. Want ze moeten het uiteindelijk zélf doen, zelf verantwoordelijkheid opnemen. Ik wil niet zorgen voor mensen maar ervoor zorgen dat mensen voor zichzelf kunnen zorgen. Dan pas kan je ook voor anderen zorgen. 

Ik geef ook zoveel mogelijk tijd aan medewerkers, familie, vrienden. Da's het mooiste wat je iemand kan geven."

Oprechte dank Sihame voor deze inspirerende sessie. 

Vorige
Vorige

Waar zijn de grootste uitdagingen van ondernemers in de Corona context?

Volgende
Volgende

Dit waren mijn 3 grootste uitdagingen van 2019