Dit waren mijn 3 grootste uitdagingen van 2019

De laatste 2 weken van december zijn een ideaal moment om terug te kijken op het voorbije jaar: waarom doe ik nog wat ik doe? wat heb ik dit jaar geleerd? welke uitdagingen heb ik overwonnen? Hiervoor tijd maken zorgt ervoor dat je beter kan vooruit kijken naar volgend jaar.

Je hoort wel eens dat terugkijken tijdverlies is. Ik geloof persoonlijk dat dit een mooie kans is om te groeien. Het kan je heel wat leren over jezelf en je bedrijf. Op voorwaarde dat je er de nodige concrete acties aan koppelt om bepaalde zaken in de toekomst beter te doen. Vorige week hebben we met het Connexi Team een dag uitgetrokken om even uit de operationele modus te stappen. We hebben de tijd genomen om zowel op strategisch als operationeel vlak alles te evalueren en het Connexi kompas opnieuw scherp te stellen:

  • Wat is onze bestaansreden? Waarom doen we wat we doen?

  • Wat is onze visie?

  • Waar willen we binnen 3 jaar staan?

  • Hoe gaan we daar geraken?

  • Welke focus gaan we brengen?

  • Wat zijn onze waarden en wat betekent dit in het werk van elke dag?

  • Hoe kunnen we onze werkprocessen nog efficiënter laten lopen?

  • Wie neemt welke rol op zich?

  • Hoe kunnen we onze Connexi's nog méér toegevoegde waarde aanbieden?


Daarnaast heb ik mij ook op persoonlijk vlak de vraag gesteld wat mijn grootste uitdagingen waren in 2019:

1. Van "Do" naar "Design"

‍Waar ben ik als ondernemer of bedrijfsleider het meest mee bezig: taken uitvoeren (doen), taken delegeren of bouwen aan de toekomst van mijn bedrijf (design)? Ik was me te weinig bewust van hoeveel tijd ik bezig was met elk van deze drie. Ik heb gedurende 1 week elke dag opgeschreven hoeveel uren ik effectief aan het doen was, aan het delegeren of aan het designen. De conclusie was vrij duidelijk. Het bleek dat ik nog (te) veel zelf aan het doen was. Vooral zaken die andere mensen veel beter kunnen en waar ik zelf heel weinig energie uithaal. Nathalie en Mélanie zijn in het team gekomen waaraan ik met veel vertrouwen heel wat taken heb kunnen doorgeven. Daardoor kwam er tijd vrij die ik heb geïnvesteerd in het "designen" van de toekomst. Voor mij persoonlijk is dit dé belangrijkste rol van een ondernemer: nl. richting geven aan de koers van het bedrijf. En daarbovenop: hoe kan ik mezelf als bedrijfsleider hierin misbaar maken. Ik wil hier ook in 2020 heel bewust mee bezig zijn door wekelijks "design tijd" in mijn agenda te reserveren.

2. Ambitie

‍Het is ondertussen 4 jaar geleden dat ik de stap zette van werk- naar ondernemer. Als ik er nu op terugkijk, was het op dat moment een keuze van het buikgevoel: dit is mijn passie en hier wil ik voor gaan. Een écht plan - laat staan een uitgesproken ambitie - was er toen nog niet. Voor een deel vanuit het "niet weten", voor een deel vanuit het "niet durven". Vooral het laatste is dit jaar op een positieve manier geëvolueerd. Nu weet ik - meer dan ooit - welke richting ik met Connexi uitwil. De ambitie om ondernemers te helpen in het overwinnen van hun grootste uitdagingen is alleen maar sterker geworden. Hoe? Door het uit te spreken, neer te schrijven, een plan te maken, de handrem af te zetten, meer te geloven in mezelf, een team te bouwen.

3. Financieel dashboard

‍Ondernemen is meer dan enkel de omzet en winstcijfers van je bedrijf kennen... besef ik nu maar al te goed. Ik ben de eerste jaren te weinig bezig geweest met cijfers. Ik keek naar het banksaldo om te weten of ik goed of slecht bezig was. Dit heeft natuurlijk niks te maken met het al dan niet financieel functioneren van je bedrijf. Nu heb ik via een dashboard (Yuki) elke dag een duidelijk beeld van het bedrijfsresultaat. Door elke dag - Femke Hogema vergelijkt het met tanden poetsen - 2 minuten bezig te zijn met het updaten van facturen, heb ik een veel accurater zicht op de situatie. Op die manier kan ik nog betere beslissingen nemen op het vlak van investeringen. Vanaf 1 januari ga ik ook de Profit First methode toepassen: een toegankelijk systeem om mijn cashflow te managen. Het geld dat binnenkomt wordt verdeeld over een aantal rekeningen (winst, kosten, belasting, loon). Op die manier wil ik meer inzichten krijgen in de geldstromen van het bedrijf.

Bezig zijn met cijfers is persoonlijk niet mijn grootste energiegever. Ik liep er tot voor kort zelfs van weg. Nu ben ik mij bewust dat dit belangrijk is om een duurzaam en financieel gezond bedrijf te bouwen.

Dit waren mijn 3 grootste uitdagingen. Ik ben ook benieuwd naar die van jou. Wat was jouw grootste uitdaging in 2019 en hoe heb je die aangepakt?

Deel dit gerust hieronder. Op die manier help je ook andere ondernemers.

Vorige
Vorige

Jongeren zijn op zoek naar bedrijven met een missie

Volgende
Volgende

dVO | Stijgend succes voor Connexi-klankbordgroep voor ondernemers in corona-tijden