Hoe ga je als ondernemer om met bewijsdrang?
Matthieu Voet (32) werd als jonge twintiger, in zijn eerste jaar als zaakvoerder van zijn eigen bedrijf Newance, verkozen tot Jonge Ondernemer van het Jaar. En hoewel het Matthieu de voorbije zeven jaar behoorlijk voor de wind ging, botste hij het afgelopen jaar toch tegen zijn grenzen aan. Tijdens de 1ste Connexi Meet-in van 2019, in de aanwezigheid van 35 collega-ondernemers, deelde Matthieu zijn grootste uitdagingen en inzichten.
Toen ik twaalf was, had ik toegang tot het internet dankzij het accountancykantoor van mijn vader. Ik was toen al ondernemend en begon mijn eigen handeltje in gsm-covers en andere accessoires. Al snel liep zowat een derde van de school rond met spullen die ze van mij hadden gekocht.Tot de directeur het handeltje een halt toeriep, omdat het schoolreglement dat verbood.
Jezelf tegen komen
Ik ging Elektronica studeren en deed beroep op mijn vader zijn klantenbestand. In mijn studententijd verkocht ik ongeveer 100 websites, maar toen ik afstudeerde, wilde ik eerst kijken of werken in loondienst iets voor mij was. Niet dus. Na tien maanden gaf ik er de brui aan en richtte ik Newance, een digital agency, op in 2011. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met drie vennoten en acht medewerkers. De eerste zeven jaar waren een groot succes. Ik werd verkozen tot Jonge Ondernemer van het Jaar en iedereen juichte me toe. Dat creëert hoge verwachtingen. Het feit dat ik zelf ook erg perfectionistisch ben, betekent dat ik ook zelf de lat voor mezelf erg hoog leg. Bovendien kunnen mensen die enkel de goede kant van het verhaal horen en zien, niet begrijpen dat het ook eens slecht met je kan gaan. En dan verzwijg je dat en krop je misschien wel dingen op. In 2018 ben ik dan ook plots mezelf tegen gekomen.
Ik moest leren loslaten en relativeren
Het begon toen een goede kennis van mij heel eerlijk tegen me zei: "Ik zie je altijd met je harnas in vechtmodus klaarstaan, maar dat is niet altijd nodig. Je hoeft niet altijd iets te willen verdedigen.” Dat kwam hard binnen. Vooral omdat het ook gewoon waar is. Ik ben altijd liever de piraat geweest in plaats van de marinier, en was dus met opzet tegendraads. Ik dacht meestal dat ik het allemaal beter wist.
Echt verbinding maken
Kort na dat confronterende gesprek, besloot ik om de dingen anders aan te pakken. Maar om een probleem tot in de kern op te lossen, moet je diep durven graven. Ik kwam tot inkeer toen ik besefte dat ik een enorme bewijsdrang heb, niet alleen tegenover anderen, maar ook tegenover mezelf. Ik vereenzelvig mezelf enorm met mijn bedrijf, en als er dan iets fout gaat, dan wil ik steeds degene zijn die het oplost. Gaat het slecht met het bedrijf, dan voelde ik me ook slecht. Kortom, ik moest leren loslaten en relativeren.
Ik durf al een zeggen dat het slecht gaat
Ik heb geleerd om me open te stellen, en écht verbinding te maken met mensen. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Terwijl ik eerst dacht dat ik mezelf niet mòcht zijn, besef ik nu dat ik de voorbije tien jaar mezelf niet ben geweest. Ik voel me nu dan ook veel beter dan voorheen. Ik heb een grote evolutie doorgemaakt en geleerd om de inbreng van anderen te waarderen. Ik hoef niet langer altijd overal mijn stempel op te drukken en durf nu ook zeggen dat het wel eens slechter met me gaat.
Je vraagt je soms af hoe je het zelf zover hebt kunnen laten komen, maar anderzijds heeft dit groeiproces me ook gebracht waar ik vandaag sta. En daar ben ik heel blij om.
Wil je erbij zijn tijdens een volgende Community Meet-in? Op 5 september is er de volgende editie. Bekijk hier het programma.