Hoe beheer ik mijn geld in crisistijden? Ondernemers zijn bezorgd.
We bevinden ons dus midden in een wereldwijde crisis en kunnen ons nergens verbergen! We waren er relatief blind voor, en dit is in een mum van tijd van een ‘lokaal buitenlands probleem’ naar een ‘wereldwijde pandemie’ gestegen, waardoor iedereen weinig tijd had om zich voor te bereiden. Plots word je getroffen door een fundamentele en existentiële bedreiging. Er is heel wat onzekerheid en paniek: Wat doen we? Hoe beheren we het bedrijf? Welke beslissingen neem je in een once-in-a-century black swan-evenement? Een business school heeft je hier wellicht niet op voorbereid.
Dit is een interview van Deep Parekh met de Britse ervaren financiële expert David Frodsham, lid van CEO-CF, de internationale versie van onze eigen Foundershub. Hij geeft zijn mening te over de belangrijkste vragen die ondernemers op dit moment stellen.
Wat doet een ondernemer om een dergelijke crisis te lijf te gaan?
David: Ten eerste, wees toegewijd om er doorheen te komen. Ten tweede, probeer je risico te verlagen; jouw “risico-positionering”. Raak tegelijkertijd niet in paniek. Het verlagen van het risico betekent dus waarschijnlijk een vertraging van de investeringen. Het betekent voorzichtig zijn met wat je doet, met de klanten en leveranciers waarmee je samenwerkt en hoe je je eraan blootstelt. Wees niet bang, want je kunt echt alleen goede beslissingen nemen als je een helder hoofd hebt.
Hoe lang (naar uw mening) is het tijdsbestek waar een ondernemer naar moet kijken voor een dergelijke crisis? (weken, maanden, ...)?
Ik denk dat deze crisis iedereen zegt dat het nog minimaal een kwartaal zal zijn, dus ten vroegste tot eind juni. In gesprekken op het nieuws vandaag in het Verenigd Koninkrijk dat het echt nog een jaar gaat duren, tot de zomer van volgend jaar. Maar dat is wat ik zei: je moet je bedrijf duurzaam maken omdat je gewoon niet weet hoelang dit gaat duren. Het ergste is om te zeggen: "Ik heb wat geld; Ik knars gewoon mijn tanden en maak verliezen en ik zie mezelf aan de andere kant ", omdat je niet weet waar de andere kant is.
In een crisis zou je er niet aan denken om meer schulden te maken vanwege het risico. Maar onder welke voorwaarden zou u een ondernemer aanmoedigen om schulden aan te gaan?
Ik zou rekening houden met de zekerheid van leveranciers. Als u een leverancier heeft die belangrijk voor u is maar cashflow problemen heeft op de korte termijn en je hen kunt helpen door ze iets eerder te betalen, waarom zou je daar dan geen schulden voor gebruiken? Waar ik sterk tegen ben, is het financieren van verliezen via schulden. Ik denk aan netto werkkapitaal en het hebben van een geldbuffer, dat is de plek waar je zou kunnen overwegen om een lening af te sluiten.
Dus hoe moet de ondernemer zijn geld beheren?
Ik heb de afgelopen week met een paar ondernemers gesproken en ze zijn enigszins verdwaald in wat ze moeten doen en hoe ze hun tijd en geld kunnen besteden. Wat zijn de top 5 tips die u zou adviseren over hoe u contant geld het beste kunt beheren in deze moeilijke periode?
1. Begrijpen waar geld voor nodig is, is een goed startpunt
Bedrijven hebben om vier redenen slechts contant geld nodig en hierop zijn geen uitzonderingen:
om verliezen te financieren: als een bedrijf niet winstgevend is, worden verliezen uiteindelijk omgezet in contanten.
voor kapitaalinvesteringen: om een machine of fabriek of ander bedrijf te kopen, of wat dan ook.
als netto werkkapitaal: de wijziging van de voorwaarden bij zijn klanten, leveranciers of een toename van de activiteiten, wat resulteert in een wijziging van het netto werkkapitaal.
als geldbuffer:gewoon om een reserve te hebben.
Laat als bedrijfsleider zien dat je de (financiële) pijn samen met iedereen opneemt
2. Dit is het moment om relaties te versterken
Versterk de relaties met leveranciers en klanten en wees ‘close’ met beiden.
Als je een belangrijke maar zwakke leverancier hebt, kan cash een grote rol spelen. Je wil ze waarschijnlijk sneller betalen dan normaal. Als je een zeer goede relatie hebt met een belangrijke klant, kunnen ze misschien worden aangemoedigd om jou sneller te betalen.
Vanuit het perspectief van contant geld, zijn dit dingen waar je mee kunt spelen. Maar het is ook een kwestie van de boodschap naar jouw leveranciers en naar jouw klanten te sturen dat je vastbesloten bent om gedurende deze crisis actief te blijven.
3. Maak jouw bedrijf duurzaam maken - en geloof ook dat het duurzaam is
Je moet het bedrijf duurzaam maken, omdat we niet weten hoelang deze crisis zal duren. En dat betekent dat als het bedrijf onrendabel wordt gemaakt, je actie moet ondernemen om het bedrijf zo snel mogelijk duurzaam te maken.
Het gaat er niet alleen om dat je overleeft ten koste van jouw leveranciers of klanten. Het is alleen in samenwerking met hen dat je zult overleven. Dit betekent dat je transparant bent en open communiceert met beide partijen - wees eerlijk en duidelijk met jouw leveranciers over hoe je ze betaalt en omgekeerd, over hoe je factureert en heronderhandelt over voorwaarden voor de tussentijdse duur van deze crisis. Je wilt niet uit een crisisperiode komen doordat je alleen op je eigen bedrijf hebt gericht en dan te ontdekken dat je geen leveranciers of klanten hebt.
Dus we gaan onze belangrijkste klanten bellen en hen laten weten dat we toegewijd zijn aan het bedrijf, maar we vertrouwen op hen op hun inkomsten voor de komende maanden terwijl we dit doormaken. Nodig ze echt uit om te begrijpen hoe belangrijk die inkomsten voor je zijn.
4. Wees de eerste in de vuurlinie
Je kan gemakkelijk bonussen, dividenden en andere betalingen uitstellen. En als je dat doet, zou je zelf de eerste persoon moeten zijn die iedereen laat zien dat je de pijn samen met iedereen opneemt.
Ik heb een klant die dit net heeft gedaan; Hij heeft het personeel vertelt dat ze nog steeds een bonus krijgen, maar dat deze niet op tijd wordt betaald. En hetzelfde geldt ook voor de eigenaar.
Het is erg belangrijk dat je het personeel duidelijk maakt waar ze aan toe zijn. Iedereen weet dat als ze die baan verliezen, ze niet snel iets anders zullen vinden. Je moet dus met jouw personeel communiceren of er voor hen wordt gezorgd: loopt hun baan gevaar? Verwacht je dat ze een loonsverlaging zullen krijgen?
Ik sprak gisteren met iemand die een grote keten van winkels en een groot online bedrijf runt en deze boodschap uitzond: “we willen allemaal dat je jouw job kan behouden, maar dit is de manier om het te doen. Je verdient in plaats van X honderdduizend per jaar, verdien je tienduizend per jaar (voor de interim-periode, met mogelijke terugverdientijd later). "
5. Een slogan om te onthouden dat ‘contant geld nog steeds koning is’
De vijfde is: onthoud dat cash altijd koning blijft. Winst is gezond, maar contant geld is realiteit en contant geld moet uw belangrijkste financiële KPI zijn.
Dus, om samen te vatten...
Ontwikkel een cashflow plan. Uw aanpak zou moeten zijn: niks is onmogelijk. Stel het betalen van bonussen uit, verlaag de salarissen, bied aandelen aan in plaats van contant geld, vraag om drie maanden of stop met betalen. Stop met het betalen van het ongunstige personeel. Niets is onmogelijk, sommige dingen zijn gewoon minder waarschijnlijk dan andere. Wees open en betrouwbaar met iedereen. Vertel het personeel wat er aan de hand is en houd ze op de hoogte. Leid vanaf het front door geen salaris te nemen totdat de crisis voorbij is. Het is handig als je iemand bij je in de buurt hebt terwijl je dit allemaal doet, terwijl je de dagelijkse cashflowberekeningen uitvoert.
Wat positieve boodschap zouden ondernemer kunnen meenemen?
Een tijd van crisis en problemen en verandering is ook een tijd waarin grote kansen zullen ontstaan en het helpt om je ogen open te houden voor die kansen. Je weet niet wat ze zullen zijn, maar ze zullen tevoorschijn komen.