Als je medewerkers vertrouwen geeft, gebeuren fantastische dingen.
Bjorn Accoe is een waarde gedreven ondernemer in hart en nieren. Hij noemt zichzelf een "creator of opportunities" omdat hij werkelijk overal kansen ziet. "Wat je aandacht geeft, groeit" is zijn levensmotto. Dat geldt zowel voor de opvoeding van je kinderen als voor het betrekken van je medewerkers in je missie als ondernemer. Hij gelooft dat een ondernemer die heel graag (hard) werkt, ook voldoende Wij-Tijd met zijn of haar kinderen kan en mag doorbrengen. Daarover heeft hij het boek Wij-Tijd geschreven om ondernemende ouders koesterkansen aan te reiken om een band te smeden met je kind. Hij vertelde heel openhartig zijn verhaal tijdens een interview op de Community Meet-in van 5 september 2019.
Hoe is jouw ondernemersverhaal begonnen?
24 jaar geleden ben ik begonnen als ondernemer. Voor mijn eindwerk “Bewegingsrecreatie” binnen de opleiding Lichamelijke Opvoeding waren er niet zoveel interessante dingen om te kunnen doen, dus vroeg ik om zelf een kamp te organiseren. Tijdens dat proces maakte ik ook een business plan. Het kamp was volzet en ik had winst. Die heb ik vervolgens volledig uitgegeven heeft aan foto’s en een toonmoment met hapjes en drank. Aan het eind vroeg iedereen “Wanneer kunnen we inschrijven voor de zomervakantie?”. Ik ben nooit meer gestopt.
Hoe ben je de voorbije jaren geëvolueerd?
Ik ben op die 25 jaar een compleet ander mens geworden. Door de ontwikkeling van mijn bedrijf heb ik ook de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen. Vroeger hadden de mensen schrik van mij. Ik kon energie en testosteron moeilijk kanaliseren en was constant in "fight modus". Ondertussen ben ik veel milder geworden. Hoe? 2003 was een moeilijke periode. 2 grote klanten vielen weg en er was een grote BTW-controle. Het was ofwel kopje onder gaan of transformeren. Ik besefte dat ìk moest veranderen als ik dit verhaal verder wilde uitbouwen. Daarom heb ik verschillende trainingen gevolgd. De meest impactvolle was een opleiding “Creatief Denken” bij het COCD. Dit heeft mijn leven veranderd. Een echte eye opener. Ik kreeg een kader en formats om aan de slag te gaan... als mens en als ondernemer.
Hoe zouden je medewerkers jou omschrijven?
Ik heb zeer betrokken medewerkers met dezelfde passie voor onze missie: Kinderen kansen geven om vanuit hun eigen sterktes de toekomst vorm te geven. Op mijn visitekaartje staat ook “Creator of Opportunities”. Ik geef eindeloos veel kansen, niemand ontgoochelt daarin. Ik word waarschijnlijk gezien als zeer veeleisend, maar ook als iemand bij wie het mág mislopen, als er maar uit geleerd wordt. Ik word er niet meer boos om. Ik ben ook niet geld gedreven. Geld is een middel en geen doel. Het is voor mij de kern van waarde gedreven ondernemerschap.
Wat waren 3 grootste challenges die je bent tegengekomen de voorbije jaren?
In 2003 heb ik de keuze gemaakt om de dingen meer los te laten, mensen te leren vertrouwen om zaken over te nemen en zelfs beter te doen. Dit was een heel moeilijke oefening. Mijn bedrijf is en blijft mijn kindje. Het blijft dus een permanent proces. Ik word er af en toe op gewezen door assertieve collega’s.
Een 2de grote uitdaging kwam er in 2005. Tot dan was creativiteit voor mij het bedenken van originele kampen en een goed product. Na de opleiding bij het COCD is creativiteit voor mij een spirituele manier van leven geworden, waar ik mijn oordeel uitstel, waar ik zeg “ja én” in plaats van "ja maar". Ik ga ervan uit dat je niet out of the box hoeft te denken omdat er gewoonweg geen box bestaat. Creativiteit is ook het kind dat met de blokken speelt en nooit moe is, omdat hij in the flow zit en zichzelf van binnen voedt met energie. Als ondernemer zoeken wat je “blokken”zijn, de zaken die je energie geven, is voor mij de echte weg naar creativiteit. Hoe kan ik mijzelf innerlijk blijven voeden en niet van buitenaf, van klanten of van winst.
Pijn is de enige manier om te shiften.
Een ander kantelpunt kwam er 3 jaar geleden. Toen las ik het boek “Reinventing Organizations” van Frederic Laloux over zelfsturing en zelforganisatie. Dit heeft IdeeKids in een derde, ongeziene flow gezet. Het heeft mijn organisatie en mijzelf een kader gegeven om alles wat ik geleerd had, ook werkelijk toe te passen. Door mensen vertrouwen te geven ontstaan er fantastische dingen. Ze groeien als ze de ruimte krijgen. De valkuil hierbij is een té grote betrokkenheid, de grootste oorzaak van burn-out, zowel bij ondernemers zelf als medewerkers.
Deze 3 "shit momenten" hebben dus voor verandering gezorgd. Ik kan samenvatten dat pijn de enige manier is om te shiften.
Je hebt een boek geschreven. Wat was jouw drijfveer?
Verveling op een vakantie in Frankrijk. In het stilvallen en het nietsdoen komt er ruimte om na te denken, begon ik te twijfelen aan het vaderschap. Beginnen reflecteren “Waarom wil ik dingen doén hier ipv te genietenvan mijn gezin?”. Ik had in eerste instantie soort bucket list gemaakt “Wat wil ik nog met mijn kinderen doen?”. Ik ben boeken beginnen lezen over de kindertijd, over hoe omgaan met kinderen. Voor 1 boek werden 1000 jongeren geïnterviewd “Wat heb je onthouden uit je kindertijd?”. Dat waren niet de grote reizen en cadeau’s, maar de kleine dingen uit het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld: als ik examens had, perste mijn mama altijd appelsiensap. Zelf ben ik allemaal ideeën beginnen opschrijven en gebundeld in 50 thema’s. Ik heb 3 pogingen gedaan om er een boek van te maken. En nu is het eindelijk gelukt. In januari ging ik op een eiland zitten en ben beginnen schrijven.
Als ondernemer kan je zowel gepassioneerd bezig zijn met je bedrijf alsook regelmatig wij-tijd met je gezin hebben.
De titel van jouw boek is Wij-tijd. Wat is de definitie?
Wij-Tijd is tijd die je samen met iemand doorbrengt zonder dat je er tijd of geld voor uittrekt. Tijd krijg je elke morgen opnieuw cadeau, maar we gaan er te nonchalant mee om. Ik noem ze ook "Koesterkansen". Als je bewust omgaat met tijd ontstaan ervan uit het niets fantastische momenten die je niet voorbereid hebt. Als ze niet ontstaan, even goed, niets moét. De woorden “moeten” en “niet” werden geschrapt uit het boek. Als we ‘moeten’ vervangen door ‘mogen’ ontstaat er iets fantastisch. Dan komen er momenten van verbinding zoals “wij mógen samen nog afwassen”. Het boek is geschreven voor ondernemers die gepassioneerd met hun bedrijf bezig zijn maar ook tijd met het gezin willen doorbrengen.
Ben je zelf als vader geëvolueerd?
Ik ben veel bewuster geworden van de impact van wat ik als papa doe. Veel bewuster geworden van de spiegel die ik ben voor mijn kinderen en welke spiegel zij zijn voor mij. Ik heb een goede band met mijn kinderen. Vanuit authenticiteit geef ik hen dingen mee en ga ik bewust met tijd om. We moeten niet de beste mama of papa ter wereld zijn, wel momenten creëren tot verbinding. Dat kan evengoed met collega’s of vrienden. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen.
Wat hoop je te bereiken met je boek?
Ik zou graag mensen inspireren om bewuster om te gaan met de tijd met hun kinderen, partner, collega’s en vrienden. Ik denk dat ik dan mee help aan een mooiere wereld, net zoals ondernemers met hun product of dienst een mooiere wereld willen maken.
Bedankt Bjorn voor dit openhartig gesprek.