Connexi Podcast 58: Dewi Van De Vyver (Flow Pilots) over burn-outs

Net omdat je zo sterk was, net omdat je zoveel wilskracht had, net omdat je jezelf constant opzweepte, krijg je een burn-out. Plots zegt je lichaam dat het genoeg is geweest.
— Dewi Van De Vyver
Dewi Van De Vyver Flow Pilots

Dewi Van De Vyver, Co-Founder van Flow Pilots, zit momenteel in een overgangsperiode. Vorig jaar verkocht ze haar techbedrijf Flow Pilots aan ACA IT Solutions. Maar stilzitten? Dat staat niet in haar woordenboek, iets wat haar al eens duur is komen te staan. Enkele jaren terug kampte ze met een burn-out. Vandaag staat ze voor een nieuw hoofdstuk in haar carrière. Ethiek staat ongetwijfeld hoog op haar agenda. Haar ogen glinsterden als het ware als ze erover praatte. Ze is een idee aan het uitbroeden, zoveel is duidelijk!

Dewi’s definitie van ondernemen? “Ondernemend zijn, of zich niet berusten in de situatie zoals hij is. Dat onderscheidt bijvoorbeeld ook managers van ondernemers. Managers leiden de situatie zoals hij is in goede banen, terwijl ondernemers de bestaande situatie bekijken en beter maken.” Haar ouders hebben zich ook nooit berust in de situatie waarin ze zaten, maar waren geen ondernemers. “Als je niet uit een ondernemersnest komt, dan is het toch wel even zoeken naar kennis, zodat we niet allemaal dezelfde fouten maken.” Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de onderneemster die ze vandaag is:

1. De start van Flow Pilots

“Menig ondernemers zullen dat wel herkennen: je start niet van de ene dag op de andere met je zaak.” Dewi’s passie voor technologie die communicatie tot stand brengt, dateert uit haar kindertijd. “Ik heb ooit nog een semafoon gehad, voor zij die zich dat nog herinneren, waarmee ik een telefooncentrale bouwde in mijn kamer. Ik vond dat de max om dat te programmeren. Ik had ook de eerste HTC Touch, de eerste iPod …” Je hoort het, Dewi is een echte early adopter. Toen ze de Facebook-app op haar iPod Touch installeerde, wiste ze het: dít is de toekomst, dít wil ik doen. Samen met haar ex-partner en twee andere techies namen ze langzaam maar zeker opdrachten aan, nog voor ze officieel gestart waren. Pittige maanden, want ze hadden net twee kleine kinderen en zaten middenin een verbouwing.

“Menig ondernemers zullen dat wel herkennen: je start niet van de ene dag op de andere met je zaak.”

Flow Pilots groeide organisch: “Zij werkten voltijds, terwijl ik nog in een ander bedrijf werkte. Ik hielp mee achter de kantooruren, met een baby op de schoot.” En toen kwam het moment waarop ze hun eerste grote klant binnenhaalden, waarop ze hun eerste medewerkers aanwierven … “Dan pas kreeg ik het gevoel dat we uit de startblokken schoten, dat we een bedrijf aan het uitbouwen waren.” Voel je ook de rush?

2. Haar burn-out

“Daar stond ik dan: met de telefoon aan m’n oor geklemd één of ander beslag te maken, en ook nog eens een kind aan m’n been.”

In 2015, vijf jaar na de opstart van Flow Pilots, is het licht uitgegaan. “Ik was chronisch ziek. Ik nam de ene antibioticakuur na de andere, allerlei lapmiddelen, en herstelde gewoon niet meer. Ik vergat ook vanalles, terwijl ik normaal zo’n goed geheugen heb.” Allemaal verontrustende signalen die ze helaas zelf niet zag. Tot die ene dag: “Op een woensdagnamiddag zat ik met de kinderen in de auto. Na een drukke activiteit waren ze in slaap gesukkeld op de achterbank. Mijn hoofd stond op ontploffen. Ik was zó moe. Toen heb ik voor een paar seconden mijn ogen gesloten. Te lang om goed te praten. Thank god dat ik geen ongeval veroorzaakt had, maar ik besefte maar al te goed dat het veel erger had kunnen zijn.” Eén ding stond vast: op deze manier kon het niet verder. Ze trok aan de alarmbel.

De combinatie van een verbouwing, het krijgen van twee kinderen én een bedrijf oprichten werd haar te veel: “De school vond dat je niet zomaar cake kon kopen. Nee, ik moest die zélf bakken. Daar stond ik dan: met de telefoon aan m’n oor geklemd één of ander beslag te maken, en ook nog eens een kind aan m’n been.” Bovendien zag ze ook hoeveel bewegingsvrijheid en autonomie haar ex-partner en vennoten hadden, iets wat haar niet gegund werd. “Ik zag geen enkele uitweg meer.” Ze liet zich thuis zetten, nam een coach onder de arm en begon aan haar herstelperiode.

Vandaag de dag laat men vaak uitschijnen dat iemand met een burn-out ‘zwak’ is. Dewi beweert net het tegenovergestelde: “Net omdat je zo sterk was, net omdat je zoveel wilskracht had, net omdat je jezelf constant opzweepte, krijg je een burn-out. Plots zegt je lichaam dat het genoeg is geweest.”

3. Het afscheid van Flow Pilots

Dewi Van De Vyver - Flow Pilots

In 2017 werd Flow Pilots verkocht aan Cipal Schaubroeck. Zo konden een aantal aandeelhouders loskomen van het bedrijf. Na een periode van overdracht stelde ze hen de vraag: hoe gaan we nu verder? Ze stelde een plan van aanpak op: hoe ze zich nog beter in de markt konden zetten, hoe ze konden omgaan met nieuwe concurrenten, enzovoort. “En toen kwam de vraag vanuit de raad van bestuur of ik dat plan ook kon trekken. En dan ben ik eind 2018 CEO geworden, een ongelooflijke leuke tijd.”

“Een behoorlijk enge gedacht als Co-Founder. Maar uiteindelijk is het team goed terechtgekomen. Ik heb ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf op een mooie manier is overgegaan naar een andere entiteit.”

Maar op een bepaald moment, toen ze de kaap van dertig medewerkers naderden, zijn ze beginnen nadenken over hun partnerschap. “Ofwel werven we een heleboel nieuwe mensen aan en draaien we even verlies, ofwel consolideren we met het moederbedrijf. Maar dat laatste lag nogal moeilijk door het verschil in bedrijfscultuur.” Uiteindelijk gingen ze op zoek naar een andere partner. “Vanaf het moment dat je zo’n gesprekken hebt, dan vraag je jezelf af: wat doe ik dan? Want twee kapiteins op één schip, dat komt niet goed.” Met de komst van ACA IT Solutions kreeg ze de kans om zichzelf terug vrij te spelen. “Een behoorlijk enge gedacht als Co-Founder. Maar uiteindelijk is het team goed terechtgekomen. Ik heb ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf op een mooie manier is overgegaan naar een andere entiteit.”

Tot slot geeft Dewi nog enkele wijze woorden mee aan zichzelf en aan collega-ondernemers:

“Wij zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de manier waarop we de planeet achterlaten. En als ondernemer heb je daar een ongelooflijke grote impact op. Dat is hallucinant als je daarover nadenkt. Ik heb dertig gezinnen een toekomst kunnen geven. Zij hebben bijvoorbeeld hun huis kunnen renoveren, wat dan weer goed is voor de rest van de maatschappij. Dat heeft een enorm trickle-down effect. Het voortbestaan van je onderneming is belangrijk, maar de impact op je omgeving is dat zeker ook. Neem nu een bedrijfsterrein: dat is een troosteloze, grijze blok. Misschien kan je er wel een aantal bomen planten? Dat zijn kleine inspanningen, maar kan een grote impact hebben op je omgeving.”

 

Benieuwd naar het hele verhaal van Dewi Van De Vyver? Beluister hieronder de podcast:

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 59: Sebastiaan Pot (Six) over potentieel

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 57: Thomas Hysselinckx (Cashplannr) over ambitie