Connexi Podcast 42: Anouk Lagae (Accent Jobs) over 'tuinieren'
Anouk Lagae, CEO van talent placement bedrijf Accent, is van alle markten thuis – en dat mag je ook letterlijk opvatten. Samen met haar man (en later kinderen) heeft ze zowel in London als Sydney gewoond en gewerkt. Een echte verrijking op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Intussen heeft ze grote namen zoals Unilever, Coca-Cola en Duvel Moortgat achter zich gelaten om zich ten dienste te stellen van een Belgische onderneming: Accent Jobs. Haar doel? Een voetafdruk nalaten in de maatschappij. Maar, wees gerust, haar veroveringsdrang is niet gaan liggen …
Lagae heeft een mentale switch gemaakt in haar 25-jarige loopbaan: “Als jonkie had ik voornamelijk mannelijke energie: ik wilde de wereld veroveren.” Dat is nog steeds een punt op haar agenda, maar de weg ernaartoe verschilt: “Ik wil zo goed mogelijk voor mijn bedrijf zorgen, waardoor groei automatisch volgt. Zo wil ik het potentieel ontgrendelen.” Volgens Lagae ligt de kracht dus niet in wie de beste van het team is, maar wie het meest uit het ganse team haalt. Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de onderneemster die ze vandaag is:
1. Van iemand in België naar ‘niemand’ in het buitenland
Voor Lagae is de ontmoeting met haar man een waar kantelmoment. Ze ontmoette hem in New York. “Hij was een Belg die bezig was met zijn MBA te halen. De vonk was meteen overgeslagen. En dan hebben we eigenlijk anderhalf jaar een langeafstandsrelatie gehad.” Zo kreeg ze de kans om naar het buitenland te verhuizen: “We hebben uiteindelijk tien jaar in het buitenland gewoond. Het was niet alleen een droom die in vervulling ging, maar ook een verrijkende ervaring die mijn leven fundamenteel veranderd heeft.”
“We hebben uiteindelijk tien jaar in het buitenland gewoond. Het was niet alleen een droom die in vervulling ging, maar ook een verrijkende ervaring die mijn leven fundamenteel veranderd heeft.”
Op professioneel vlak vond Lagae het bevreemdend om plots geen expert meer te zijn. “Je kent niks van de markt, het merk of de consument. Je moet je wel nederig opstellen en vertrouwen op de mensen rondom je.” Maar de grootste verandering vond op persoonlijk vlak plaats: “Je bent het gewoon om, zonder enige moeite, deel uit te maken van je vriendenkring, universiteit, sportclub … Ineens viel dat allemaal weg. Plots ben je een immigrant – mooi gezegd, een expat – en moet je moeite doen om niet alleen mensen te leren kennen, maar ook te vertrouwen.” Lagae vergelijkt het met een spier die je uiteindelijk wel ontwikkelt.
2. De kunst van het ‘tuinieren’
“Het uitgangspunt van de traditionele Chinese geneeskunde is ‘beter voorkomen dan genezen’. Je moet als het ware elke dag werken aan je gezondheid om maar niet ziek te worden. Op die manier verwerf je bakken energie om je dromen te kunnen waarmaken.”
Bij Coca-Cola was Lagae verantwoordelijk voor de gezonde dranken (water en thee). Op een bepaald moment kreeg ze een nieuwe opdracht in de schoot geworpen: “We hadden net een business gekocht in Hong Kong waar de traditionele Chinese geneeskunde centraal stond. Mijn opdracht? Een nieuw merk creëren en lanceren op basis van hun theeën en sapjes.” Dat was voor haar een openbaring: “Het uitgangspunt van de traditionele Chinese geneeskunde is ‘beter voorkomen dan genezen’. Je moet als het ware elke dag werken aan je gezondheid om maar niet ziek te worden. Op die manier verwerf je bakken energie om je dromen te kunnen waarmaken.”
De vertaalslag naar het bedrijfsleven was al snel gemaakt: “Als je bedrijf vol zit met mensen die goed in hun vel zitten, dan ben je niet te stoppen. Er ontstaan creatieve ideeën aan de lopende band, waardoor je fenomenale resultaten behaalt.” Lagae neemt dit waardevolle inzicht nog steeds ter harte: “Ik zie mezelf als een tuinier. Mijn bedrijf is een prachtige tuin die ik goed wil onderhouden. Zo zorg ik er steeds voor dat het een gezonde werkomgeving blijft, waar iedereen kan floreren.”
3. Expertise teruggeven aan België
Uiteindelijk heeft ze Coca-Cola verlaten: “Ze wilden dat ik terug op de Cola’s ging werken. Maar ik kon mezelf niet meer motiveren om nog meer mensen nog meer Coca-Cola te doen drinken. Ik heb dus vriendelijk bedankt!” Het was tijd om afscheid te nemen van dergelijke multinationals. “Ik wilde graag mijn expertise ten dienste stellen van een Belgisch bedrijf dat een product of dienst heeft waarin ik geloof én waarmee ze de wereld willen veroveren. Zo ben ik bij Duvel Moortgat terechtgekomen.”
“Ik wilde graag mijn expertise ten dienste stellen van een Belgisch bedrijf dat een product of dienst heeft waarin ik geloof én waarmee ze de wereld willen veroveren. Zo ben ik bij Duvel Moortgat terechtgekomen.”
Er sprong meteen iets in het oog: “In multinationals gaat het altijd over volume, volume, volume. In een familiebedrijf zoals Duvel draait alles rond kwaliteit. We gingen altijd voor ’t beste, waardoor groei automatisch volgde. Het ging over minder maar wel beter bier drinken.” En die nieuwe mentaliteit beviel Lagae: “Ik heb daar gezien hoe het anders kan én moet, waardoor ik het op geen enkele andere manier meer wil doen.”
Tot slot geeft Lagae nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: “Waarom is een bedrijf als Accent zo ‘magisch’? Door zijn liefdevolle omgeving, door ‘the power of love’. Het wordt nooit benoemd, maar iedereen voelt het wel. Bij Duvel Moortgat bijvoorbeeld was de liefde voor het product zo ongelooflijk groot dat bedrijfsbeslissingen eigenlijk niet meer rationeel waren. En daarom is dat magisch! Bij Accent is dat net hetzelfde, maar dan met hun mensen. Zo haal je het beste uit je medewerkers én haal je de beste resultaten. Focus op de liefde voor je medewerkers en dan volgt de winst automatisch. Het klinkt zo banaal, maar ik heb het aan den lijve ondervonden. Je mensen zullen floreren en je bedrijf zal groeien.”
Benieuwd naar wat Anouk Lagae nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.