Connexi Podcast 30: Wim Van Buynder (Next Apps) over de huifkar

In die tien jaar dat ik werknemer was, zat ik op de spreekwoordelijke huifkar. En dan vraag je je af waarom de kar niet sneller gaat of de verkeerde richting inslaat. Ik was dus die persoon die uit de huifkar hing en alles in vraag stelde.
— WIM VAN BUYNDER

Wim Van Buynder, Managing Partner van Next Apps, is ambitieus in alles wat hij doet. In zijn carrière is hij wel drie keer van werk veranderd – niet omwille van de centen, de bedrijfscultuur of de collega’s, maar omwille van zijn technologische ambitie. Momenteel bepaalt hij samen met zijn vennoten Christophe Todts en Sander Versluys de richting van Next Apps in de spreekwoordelijke 'huifkar': zij mennen de paarden en nemen onderweg verschillende mensen mee. Maar die ambitie doet zich niet enkel gelden op professioneel vlak: na de werkuren is hij ook een zeer betrokken papa. Die twee zaken gaan hand in hand, want ondernemerschap is vrijheid in de meest brede zin van het woord.

Van Buynder komt uit een groot gezin. Met zijn zeven broers en zussen leek het thuis soms wel op een minionderneming. "Als je in een groot gezin opgroeit, dan leer je samenwerken, delen, rekening houden met anderen … Dat zijn waarden die ik meegekregen heb uit mijn opvoeding, en dus nu ook zonder nadenken toepas op mijn bedrijfsvoering." Van Buynder heeft het gevoel dat hij momenteel zijn droom aan het beleven is: "Al wat er nu bijkomt, voelt voor mij aan als extra." Voor ons zit een tevreden man, zoveel is zeker. Dit zijn de drie kantelmomenten die hem gemaakt heeft tot de ondernemer die hij vandaag is:

1. De eerste passagier op de huifkar

Todts en Van Buynder liepen elkaar op het juiste moment in hun leven opnieuw tegen het lijf, want in 2014 sloegen de oude schoolvrienden de handen in elkaar om Next Apps op te richten. "Hij was een Mobile Designer en ik een iOS Developer. Eén plus één werd drie." Vanaf dag één werd ook Versluys mee betrokken als Freelance Android Developer. Met zijn drieën hadden ze alles in huis om het zelf te doen, maar na een jaar werd duidelijk dat iemand de technische rol van Van Buynder moest overnemen: "Ik nam met veel plezier de sales op mij. Maar zodra ik een app verkocht had, moest ik die ook zélf maken. Dus, ik moest vervangen worden om meer sales te kunnen genereren. En toen hebben we D'hauwe aangenomen."

“Ik had mezelf voor de eerste keer kunnen ontslaan van een taak binnen de organisatie, namelijk programmeren. Dat was wennen, want ik was toen al vijftien jaar ontwikkelaar.

Het aannemen van hun eerste werknemer zorgde ervoor dat ze eindelijk konden realiseren wat ze hun klanten beloofden, maar het was een kantelmoment voor Van Buynder: "Ik had mezelf voor de eerste keer kunnen ontslaan van een taak binnen de organisatie, namelijk programmeren. Dat was wennen, want ik was toen al vijftien jaar ontwikkelaar." Bovendien zorgde het ook voor een mentale klik. "Het was alsof het plots 'voor echt' was: we hebben personeel, dus we zijn nu pas een écht bedrijf. Bovendien moesten we ook zijn loon kunnen uitkeren en op zoek gaan naar een kantoor." Al snel hadden ze door dat personeel aanwerven the way to go was.

2. Het triumviraat

"Ook al schreef Versluys vanaf dag één mee aan ons verhaal, hij zat nooit mee op de spreekwoordelijke huifkar. Hij reed er als het ware naast, te paard. (lacht) Toch bepaalde hij mee de koers en het tempo."

"Ook al schreef Versluys vanaf dag één mee aan ons verhaal, hij zat nooit mee op de spreekwoordelijke huifkar. Hij reed er als het ware naast, te paard. (lacht) Toch bepaalde hij mee de koers en het tempo." Daarom besloten de twee vennoten om Versluys aan boord te halen als volwaardige derde vennoot. Hij stemde enthousiast in, maar was net van plan om een jaar in Taiwan te gaan wonen. Ze besloten om het aanbod nog even on hold te zetten, maar na een half jaar werd de beslissing toch al genomen: hij kon niet wachten om deel uit te maken van Next Apps.

Nu hadden ze een triumviraat: "Toen hadden we eigenlijk een constructie geïnstalleerd, waarbij we het niet altijd eens moesten zijn met elkaar. De derde persoon zorgde toch altijd voor overwicht. Echt een meerwaarde!" Met drie man sterk was er ook meer complementariteit: Van Buynder nam de commerciële rol op zich, Todts de creatieve rol en Versluys de technische rol. Bovendien kan elke vennoot nu ook steeds met een gerust hart op vakantie vertrekken. Natuurlijk zijn er ook nadelen: "Als de andere twee niet akkoord gaan, dan moet je je erbij neerleggen. Maar je kan natuurlijk niet altijd je goesting krijgen. (lacht) En dat geldt ook voor de andere twee!"

3. Nieuw kantoor, nieuw volk

Voorheen bevond Next Apps zich in het industriepark van Lokeren – ver van Lokeren centrum, ver van het openbaar vervoer, ver van alles eigenlijk. Door hun ongelukkige locatie werden ze gezien als een minder aantrekkelijke werkgever: "In de beginjaren was het vaak moeilijk om de juiste mensen te vinden om in onze huifkar te zetten." Maar dat veranderde met de komst van hun nieuw kantoor, vlakbij het station van Lokeren. "Met deze nieuwe locatie hoopten we eindelijk de vacatures te verzilveren die al zo lang openstonden. En effectief, van september 2017 tot en met mei 2018 kwam er elke maand iemand nieuws bij."

"Met deze nieuwe locatie hoopten we eindelijk de vacatures te verzilveren die al zo lang openstonden. En effectief, van september 2017 tot en met mei 2018 kwam er elke maand iemand nieuws bij.”

Die instroom van nieuwe mensen greep hen soms wel naar de keel: "Plotseling komen er ook mensen bij die non-billable zijn, maar die natuurlijk wel nodig zijn om je organisatie te ondersteunen." Een groeiuitdaging. Maar ze voelden wel aan dat ze die samen meester konden. Bovendien deed het ook iets met hun uitstraling naar klanten toe. Een win-winsituatie dus!

Tot slot geeft Van Buynder nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: "Als je aanvoelt dat er iemand naast je komt staan die je bedrijf of jou persoonlijk kan vooruithelpen als vennoot: ga ervoor! Ik ken heel veel mensen die zeggen dat ze ook graag een vennoot willen hebben, maar – en dat klinkt misschien raar – dat is als een lief. Ik zou ook graag een lief hebben, maar zoiets overkomt je … Een vennoot kan plotseling in je leven komen, waarbij je meteen aanvoelt dat dat de juiste persoon is. De waarde die Christophe en Sander voor mij én het bedrijf gecreëerd hebben, is gewoonweg niet uit te drukken in aandelen of cijfers. Op die manier kan je als mens en als ondernemer veel sneller groeien. Samen kan je zoveel meer realiseren en zoveel dromen waarmaken."

 

Benieuwd naar wat Wim Van Buynder nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 31: Ina De Quint (Captain Cork) over het innerlijke vuur

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 29: Bouchra Hashassi (Washville) over schaamte omzetten in trots