Connexi Podcast 15: Wiet Vande Velde (EnergyKing) over volharding en fundamenten in het ondernemerschap

Door voor jezelf en elkaar te zorgen, maak je mensen weerbaarder. Je moet wel investeren, maar plukt er daarna de vruchten van.
— Wiet Vande Velde

Wiet Vande Velde, eigenaar van EnergyKing, is ontzettend blij dat hij ondernemer is. Hij doet dit sinds 5 à 6 jaar samen met een vennoot, omdat je met twee altijd meer weet. Het geeft een andere dynamiek, wat resulteert in vooruitgang. “Ik voelde me eenzaam in het ondernemerschap en wilde graag afstemmen met iemand anders. Intern is dit veel makkelijker. Als er een match is, kun je bergen verzetten”, zegt Wiet erbij.

Ondernemen zit hem al van kindsbeen af in het bloed, dat heeft hij van zijn grootvader. Zijn vader was een bekwaam manager, maar geen eigenaar. Dat wilde Wiet net wél zijn en als jonge knaap van 16 startte hij zijn eerste bedrijfje! Ondertussen heeft hij een heel leertraject ondergaan en voorziet hij met EnergyKing in hernieuwbare energie. Zijn streefdoel is om het ecosysteem te herstellen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Daarnaast wil hij zo veel mogelijk mensen aanzetten tot ondernemen en hun waarden bijbrengen.

1. Sales, de sleutel tot succes

In 2015 kreeg Wiet tijdens een zeilvakantie met vrienden een verontrustend telefoontje. Hij had nog een openstaande schuld bij de overheid, doordat hij al zijn winst geïnvesteerd had in een ecologisch alternatief voor houten palletten. “Als ingenieur wilde ik het beste product maken, dus stak ik daar veel geld in en niet in de verkoop. Dat had ik volledig onderschat,” verklaart hij, “toen een kameraad me wees op het belang van sales, kwam dat aan als een mokerslag in mijn gezicht. Uiteindelijk was een faillissement noodzakelijk, wat een stevige impact had en gevoelig lag. Op dat moment begon ik te doemdenken. Zo’n periode wil ik nooit meer meemaken!

2. Het vaderschap als katalysator

“Een goed product verkoopt zichzelf immers niet, dat is de rode draad in mijn ondernemerschap”

Een paar maanden na het faillissement werd Wiets dochter geboren. Er waren veel complicaties, maar uiteindelijk kwam alles goed en dat gaf hem ongelooflijk veel kracht. “Dankzij mijn dochter kreeg ik terug de nodige energie. Ik ben beginnen bouwen en heb de schulden kunnen vereffenen. Vandaag loopt het fantastisch en hebben we een totaal andere insteek: eerst verkoop en dan productie! Een goed product verkoopt zichzelf immers niet, dit is de rode draad in mijn ondernemerschap. Het heeft sinds 2015 elk jaar onze omzet verdubbeld. Door de harde lessen sta ik waar ik nu sta”, aldus Wiet.

3. Heropbouwen met de juiste fundamenten

Toen het bedrijf een paar jaar geleden twee miljoen omzet draaide, besefte Wiet dat ze op het juiste pad zaten. Het was een bevestiging voor hem: “Uit de assen hebben we iets gebouwd dat fundamenteel sterk is, zodat we stap voor stap de fouten uit het verleden kunnen rechtzetten.” Deze fundamenten bestaan uit een product met een markt, een team van gemotiveerde mensen en uiteraard… sales! Volgens Wiet is het cruciaal om een open cultuur te maken rond verkoop, zodat het niet meer als iets vies beschouwd wordt. “Mensen willen enthousiast gemaakt worden voor een product. Ze houden van goede verkopers, maar haten gladjanussen”, redeneert hij. In zijn onderneming worden verkopers massaal ondersteund met de nodige tools en een efficiënt systeem. Hierbij leggen ze de nadruk op het verkopen en niet op het berekenen van offertes, want daar heeft de klant niets aan. Verkopen is het uitwisselen van waarden tussen mensen, dat is waar het echt om draait.

“Mensen willen enthousiast gemaakt worden voor een product. Ze houden van goede verkopers, maar haten gladjanussen”

Andere belangrijke pijlers zijn:

• Alle ideeën van in het begin doordrenken in je bedrijf en dat blijven herhalen

• Zorgen voor betrokken en gemotiveerde medewerkers in je organisatie

Je kunt het enthousiasme bij je mensen blijven behouden door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. Deze visie maakt of kraakt je onderneming. Onze organisatie moet een tweede familie zijn voor de medewerkers”, legt Wiet uit.

‍Als leider is hij heel direct en druk, maar zo krijgt hij uiteindelijk wel dingen gedaan. Op korte termijn harde beslissingen nemen om op lange termijn beter te worden, hoort daar ook bij. Verder wil Wiet mensen leren hun job beter te doen door nieuwe visies aan te leveren. Momenteel is hij nog steeds een mooie groep aan het bouwen. Voor later ambieert hij eerder een strategische in plaats van een operationele rol. Jonge mensen wil hij helpen in het ondernemerschap, zodat ook zij kunnen doen wat ze graag doen. “Dat doe je immers altijd beter. Het heeft geen zin om jezelf te verloochenen”, besluit hij.

Tenslotte geeft Wiet collega-bedrijfsleiders het volgende advies mee: “Als een idee niet werkt, maar je er alles aan gedaan hebt om het te proberen, hoef je jezelf niets te verwijten. Begin dan opnieuw en ga er dubbel zo hard voor. Alleen op die manier kun je waarden creëren voor jezelf en anderen.”

 

Benieuwd naar wat Wiet Vande Velde nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 18: Georges De Feu (LynxCare) over het belang van data

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 14: Jozefien De Feyter (Blinc) over het zoeken naar haar plek als ondernemer