Connexi Podcast 26: Stéphanie Ouachan (Striktly Business Software) over succesvol worden

Mensen vergeten soms dat ik het allemaal zelf gedaan heb. Die zware investering kwam uit eigen zak. Ik ging all-in, omdat ik voelde dat het de juiste beslissing was. Dat is ook de reden waarom we nu zo kunnen schalen.
— Stéphanie Ouachan (Striktly Business Software)

Stéphanie Ouachan, CEO van Striktly Business Software, is een echte self-made woman. Op de vraag ‘wat wil je later worden?’ antwoordde ze als tienjarig meisje volmondig ‘ondernemer’. In wat wist ze nog niet, maar ze ging beslist succesvol worden. Met dit doel voor ogen werkte ze zich op van zero tot hero. Twintig jaar later heeft ze haar eerste start-up verkocht en is ze bezig met haar tweede start-up te transformeren in een scale-up. Ze omschrijft Striktly Business Software als haar ‘jobby’, een samenstelling van job en hobby. Ouachan is authentiek, creatief, optimistisch en vooral trots. En terecht! 

Het woord ‘succesvol’ valt regelmatig in het interview. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, succesvol zijn? “Ik ben succesvol als mijn klanten succesvol zijn, als mijn medewerkers succesvol zijn, als Striktly financieel gezond is en als ik een bijdrage kan leveren aan de maatschappij.” Haar persoonlijke ambitie is om alle stereotypen te doorbreken. Ze wil aantonen dat het niet uitmaakt welke diploma’s je hebt, welk geslacht je hebt, welke achtergrond je hebt … Zolang je er maar hard voor gaat! Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt heeft tot de ondernemer die ze vandaag is:

1. De verkoop van haar eerste start-up

Ze steekt van wal met een diepe zucht. “Ik denk dat ik veel grijze haren gekregen heb in dat jaar.” Eind 2016 was de keuze gevallen om Fort Security, haar eerste start-up, te verkopen. Daar waren een aantal redenen voor: “Eerst en vooral had ik me al ingekocht in Striktly, waar ik intussen de enige aandeelhouder van ben. Ik voelde gewoon dat ik dat véél liever zou doen dan beveiliging, camera’s en alarm. Het is een noodzakelijk kwaad, maar ik kon er mijn ei niet in kwijt.” Verder zat ze niet op dezelfde golflengte als haar toenmalige vennoot wat betreft hr. “Ik wou graag alleen de teugels in handen hebben. Het welzijn van een personeelslid ligt mij nauw aan het hart.” En, last but not least, ze kwam ook te weten dat haar eerste start-up best wat geld waard was. Uiteindelijk kon ze haar toenmalige vennoot overhalen om eens te gaan luisteren bij een makelaar.

“Ik wou graag alleen de teugels in handen hebben. Het welzijn van een personeelslid ligt mij nauw aan het hart.”

Een koper diende zich aan die hun start-up naar het next level heeft getild: Fort Security gaat tegenwoordig als Varel Security door het leven en is dé grootste nationale speler. Een succesvolle verkoop dus, maar niet zonder slag of stoot! “De onderhandelingen, zowel tussen mij en mijn vennoot als tussen ons en de koper, waren heel slopend. Er zaten wel acht weken tussen het ondertekenen van de verkoop en het ontvangen van het geld van de verkoop. Maar uiteindelijk is alles goed gekomen.” Eind goed, al goed! “Daarna ben ik vertrokken naar mijn all-time favorite reisbestemming: Ibiza. Als ik na die deugddoende vakantie terugkwam bij Striktly, plofte ik me neer op mijn directiestoel en had ik echt zoiets van: let the games begin!”

2. Kabaal maken in Roemenië

“Ondanks het negatieve advies van de plaatselijke wervingsbureaus hebben we een groots evenement georganiseerd. We moesten gewoon de beste productontwikkelaars hebben.”

Als leek in de SaaS- en IT-business liet Ouachan zich omringen door andere CEO’s van IT-bedrijven enerzijds en productontwikkelaars anderzijds. Het waren de productontwikkelaars waarover ze zich heel wat kopzorgen maakte: “Om de twee weken vroeg ik: ‘Wanneer wordt versie 8 opgeleverd?’ En telkens kreeg ik het antwoord: ‘Nog twee weken.’ ‘Maar hoe komt het dat er maar niks opgeleverd wordt?’ Eén van hen zei: ‘Versie 7 is pure coded en dus zonder framework gemaakt. Telkens als we iets willen lanceren, duiken er nieuwe bugs op.’ De meest duurzame oplossing was om volledig nieuwe software te schrijven, in een framework.” Er zat dus maar één ding op: een volledig nieuw ontwikkelingsteam samenstellen.

Zo gezegd, zo gedaan. Twee weken later zat ze, samen met haar Sales Manager Victor, op een vliegtuig naar Roemenië. En ze zagen het groots: “Ondanks het negatieve advies van de plaatselijke wervingsbureaus hebben we een groots evenement georganiseerd. We moesten gewoon de beste productontwikkelaars hebben.” Er waren 50 inschrijvingen en 32 daarvan hadden zich opgegeven voor een eerste interview. Uiteindelijk hebben ze acht mensen gerekruteerd en openden ze een nieuw kantoor in … Roemenië. “De nieuwe versie werd een jaar later, in februari 2020, gelanceerd.”

Versie 8 bleek achteraf een heel zware investering: “Mensen vergeten soms dat ik het allemaal zelf gedaan heb. Die zware investering kwam uit eigen zak. Ik ging all-in, omdat ik voelde dat het de juiste beslissing was. Dat is ook de reden waarom we nu zo kunnen schalen.”

3. Van start-up naar scale-up

In 2020 wou Ouachan groeien, maar daar stak COVID-19 een stokje voor. “Ik wou investeren in sales en marketing op het moment dat iedereen zijn deuren sloot. Dat was gewoon – pardon my French – klote!” Ze was in dubio: ofwel investeren in sales en marketing, ofwel een buy-and-build strategie uitstippelen.Uiteindelijk kwam ze tot het besef dat de inspanning om een bedrijf over te nemen en dan al die klanten te migreren naar versie 8, haar niet gingen versnellen maar vertragen. Ze zocht en vond een CFO, en die wist raad: “Misschien moet je eens overwegen om een adviesraad te beginnen?” Aangezien zij de enige aandeelhouder is en geen vennoot heeft, kon ze moeilijk een board meeting met zichzelf houden. Door een adviesraad samen te stellen kon ze andere ondernemers uitnodigen en om advies vragen. “Tijdens een eerste editie legde ik hen mijn dilemma voor. Aangezien ik een sales- en marketingmachine ben, was iedereen ervan overtuigd dat dat de beste optie was.” Ze ging meteen aan de slag en dat loont: “Sinds januari heb ik geïnvesteerd in sales en marketing. Elke maand halen we nieuwe sales binnen. Er is een groei van 400%, en ik ben nog maar vier maand bezig met mijn scale-upverhaal.” Watch out world, here she comes!

Ik kan wel eens iets vertellen over mijn business tegen vrienden, maar die willen ook niet de hele dag naar ‘Stéphanie van Striktly’ luisteren. En dat begrijp ik wel! Tegen een adviesraad kan dat wel. Zij worden even gelukkig van het succes van Striktly als mij, en dat is leuk!”

Het voordeel van een adviesraad? “Ik kan wel eens iets vertellen over mijn business tegen vrienden, maar die willen ook niet de hele dag naar ‘Stéphanie van Striktly’ luisteren. En dat begrijp ik wel! Tegen een adviesraad kan dat wel. Zij worden even gelukkig van het succes van Striktly als mij, en dat is leuk!”

Tot slot geeft Ouachan nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: “Hetgeen je doet of verkoopt: keep it simple and honest. Straal gewoon uit wat je doet en probeer vooral jezelf te blijven. Word geïnspireerd door anderen, maar behoud ook je eigen DNA. Mensen kopen graag van een bedrijf dat een duidelijke DNA heeft. Als je kijkt naar merken die het online goed doen: Waarom kopen mensen daar? Omdat ze een binding hebben met dat merk. Probeer je bedrijf om te vormen tot een merk, zodat mensen duidelijk aanvoelen waarvoor je bedrijf staat. En als ze van je bedrijf horen, moeten ze eigenlijk ook meteen een soort van kleur horen en een bepaalde vibe voelen. Dan ga je echt raving fans maken van je klanten!”

 

Benieuwd naar wat Stéphanie Ouachan nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 27: Katrien Devos (EVA-Fonds) over 100 dromen

Volgende
Volgende

Connexi podcast 25: Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau (De Jongens) over enthousiast zijn