De pijn en kracht van uitgedaagd worden door collega-ondernemers
Wim Audenaert, CEO van AM-Team, vertelt over zijn deelname aan de Foundershub.
Ik ben net terug van een van de meest opwindende zakelijke evenementen die ik ooit heb bijgewoond. Ik zal uitleggen wat dit evenement zo uniek en impactvol maakte, en wat ik heb geleerd na meer dan twee dagen interactie met 20 gedreven en gepassioneerde ondernemers. De groep ondernemers omvatte oprichters van bedrijven tussen de 500.000 en 25 miljoen EUR jaaromzet en teams tussen 5 en >200 mensen.
Hoe ik instortte en opnieuw werd opgebouwd in een betere versie van mezelf
Ik raak meestal nooit gestrest als ik moet presenteren. En ik heb al veel gepresenteerd: ik heb honderden lezingen gegeven voor een vrij groot internationaal publiek over verschillende onderwerpen, met bijna geen voorbereiding. Presenteren geeft me eigenlijk veel energie en gaat bijna automatisch.
Maar deze keer was het anders...
Ik moest mijn bedrijf en grootste uitdaging presenteren. In mijn geval lag de uitdaging in het internationaal opschalen met het bedrijf waar ik zo van hou. Ik begon mijn gesprek en ondervond moeilijkheden om mezelf uit te drukken. Ik hield een nogal chaotische presentatie en raakte in paniek omdat ik dit nog nooit eerder had meegemaakt. Het voelde alsof een van mijn sterkste punten, -presenteren-, ineens een zwakte werd. En na het beëindigen van mijn talk, moest het nog beginnen...
Het is bekend dat directe feedback je twee soorten pijn oplevert:
1) een gevoel van inefficiëntie
2) emotionele pijn
Er volgden 20 minuten met zeer directe, zeer intense vragen over het bedrijf en mijn uitdagingen. Het ondernemende publiek zag mijn zwakke punten en begon zich daarop te concentreren. Ze pasten radicale openhartigheid toe: zeer directe feedback, maar alleen met het doel te helpen, niet met het doel pijn te doen. Mijn boot begon te zinken, mijn gebouw begon in te storten. Het veroorzaakte een heel vreemde psychologische ervaring die ik haatte en tegelijkertijd liefhad. Ik haatte het omdat ik pijn voelde. Ik vond het geweldig omdat ik het nog nooit eerder had gevoeld.
Maar in dit geval was er extra pijn: ze beginnen aan te vallen waar je van houdt - je bedrijf en je avontuur. Ze vormen de kern van je passie en drive. Je denkt dat je het goed doet en dat je bedrijf het beste is. (En dat zou elke oprichter moeten doen). Uit liefde voor je avontuur verberg je zelfs je zwakke plekken. Maar ineens kun je het argument niet winnen. Ik voelde me helemaal naakt. Het voelde alsof ik in het gezicht werd geslagen zonder de mogelijkheid om te verdedigen. Ik moest het gewoon ondergaan.
De observaties en aanbevelingen werden samengevat in een confronterende maar zeer krachtige en accurate analyse. Een analyse die letterlijk veel geld waard is. 'Dus Wim, wat zijn je gedachten?' vroegen ze uiteindelijk. Ik was een beetje sprakeloos en deed alsof ik sterk was. Ik begon met hen te bedanken voor de feedback, maar terwijl ik dat deed, werd ik van binnen erg emotioneel. Ik voelde me 100% menselijk en echt.
Om een muur te versterken, moeten ze eerst de zwakke stenen verwijderen. In eerste instantie doet dat pijn.
Les 1: Ondernemers zijn mensen
Deze les lijkt misschien raar, maar sommige mensen denken dat ondernemers meedogenloos en erg sterk zijn, bijna machine achtige risiconemers. Maar niets is onnauwkeuriger. Het zijn zeer gevoelige mensen, geven om de mensen in hun organisatie en hebben slapeloze nachten om hen heen. Ze hebben angsten en grote uitdagingen, en niet alle antwoorden. Ze denken ook vaak aan hun gezin en hoe ze het werk en de tijd met hen kunnen combineren. Ja, ze voelen zich vaak schuldig. Het maakt niet uit welke leeftijd of welke bedrijfsgrootte ze hebben.
Ze hebben allemaal heel menselijke uitdagingen, maar niet te veel mensen om ze mee te bespreken.
Les 2: Ondernemers zijn jongleurs
Iemand had het over de octopus: het is alsof we 8 armen hebben om met veel ballen te jongleren. En geen van deze ballen kan vallen, zeker niet de familiebal. Een andere belangrijke is de bal met betrekking tot persoonlijke groei en gezondheid. Maar dan is er ook nog marketing, sales, finance, admin, operations, strategie, HR, ...
En soms vallen ze. Afhankelijk van hoe ze vallen, is er meer of minder schade. Maar vallen betekent altijd schade. En dit jongleren met ballen, eerst door jou en dan door een team, vormt de kern van de ondernemersuitdaging.
Les 3: De uitdagingen lijken voor iedereen erg op elkaar
Hier zijn enkele van de typische persoonlijke uitdagingen waarmee oprichters worstelen:
Balans tussen werk en privéleven - zorgen maken over tijd en relaties met het gezin en persoonlijke gezondheid
Uitdagingen met aandeelhouders - bijv. conflicten of plotselinge veranderingen
De zoektocht naar je eigen rol: bv. CEO-oprichter zijn van een 10-koppig bedrijf is heel anders dan zijn voor een 100-koppig bedrijf. Als de rol verandert, veranderen je taken. En als je taken veranderen, kan dat van invloed zijn op je passie. Het is een kwestie van de focus houden op wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
Acquisities en de bijbehorende culturele/bestuurlijke uitdagingen
Uitdagingen met betrekking tot aannemen/ontslaan
De zoektocht naar een doel: soms moeten ondernemers opnieuw ontdekken waarom ze überhaupt zijn begonnen. Door de jaren heen kan het vervagen, waardoor problemen volgen in een later stadium. Sommige ondernemers zijn op ontdekkingstocht naar zichzelf.
Groei-uitdagingen: wat is het volgende doel? Hoe daar te komen?
Beantwoorden van de 'what's next'-vraag: wat te doen na de verkoop of het verlaten van het bedrijf?
Ongeacht de bedrijfsgrootte of ervaring, merkte ik dat alle oprichters vroeg of laat met hen kunnen worstelen. Het was voor velen zeer bemoedigend dat niemand in de perfecte situatie verkeerde.
Les 4: de oplossing is er altijd
Bert vertelde aan het eind: achter elk van de zakelijke uitdagingen zit eigenlijk een persoonlijke uitdaging. Het goede nieuws is dat dit betekent dat we de controle hebben over het oplossen van het probleem. Het is dus een kwestie van het probleem identificeren, diagnosticeren en vervolgens oplossen. De eerste stap is de moeilijke. En dat was de echte kracht van dit evenement.
The Foundershub: een uniek evenement met blijvende impact
De Foundershub is een initiatief van Connexi, een bedrijf dat op atypische wijze een speciaal soort* ondernemers met elkaar verbindt. De missie van het bedrijf is om ondernemers te helpen hun grootste uitdagingen te overwinnen. Elk van de 20 ondernemers krijgt een volledig tijdslot van 1 uur voor een diepgaande en directe discussie over de grootste uitdaging van die persoon. Het is een zeer directe, maar zeer respectvolle confrontatie.
Dit is hoe het werkt:
De persoon geeft een presentatie van 7 dia's van 10 minuten over de activiteiten, context en uitdaging van het bedrijf
De andere oprichters in het publiek starten een zeer intense Q&A-sessie van 20 minuten. Met intens bedoel ik: geen gemakkelijke vragen, die automatisch tot op zekere hoogte emotioneel ongemak en pijn veroorzaken
Elk van de andere oprichters brengt individueel hun observaties en aanbevelingen naar voren, die live worden genoteerd, voor iedereen zichtbaar
De presentator kan dan reflecteren en zich verbinden tot oplossingen voor sommige van de gestelde problemen
*WAARSCHUWING: doe niet mee als je geen ruimdenkende ondernemer bent die klaar is om heel intensief uitgedaagd te worden.
Ben jij ook geïnteresseerd in deze verrijkende en blijvende ervaring? Bezoek Connexi of vraag mij naar mijn ervaringen. Later dit jaar doe ik in oktober weer mee. Ik zal een ander soort presentatie geven en ik zal daar zijn met een geweldig, gedetailleerd businessplan.
Bedankt Frederik, Nathalie, Bert, Conrad, Inge
Bedankt Wim voor om op een fantastische manier jouw ervaring te delen.